• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za šta se koriste prihodi od turističkih taksi: Svaki od gradova ima svoje ciljeve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, šta god mislili o turističkoj taksi, činjenica je da, ako žele da posete odabranu destinaciju, jednostavno tu obavezu moraju ispuniti

  • 0
Turisti Venecija, Tourists Venice Foto: Shutterstock/Anna Yordanova

Sve je više destinacija širom sveta koje se, u želji da pronađu način za borbu sa prekomernim turizmom, odlučuju za uvođenje turističke takse.

U većini slučajeva, u pitanju su manji novčani iznosi, tako da mnogi turisti čak i ne obrate pažnju na činjenicu da tokom boravka imaju obavezu da plate i turističku taksu. Ima i onih turista koji zapravo ne vide poentu u plaćanju takvih nameta.

Ipak, šta god mislili o turističkoj taksi, činjenica je da, ako žele da posete odabranu destinaciju, jednostavno tu obavezu moraju ispuniti.

Prihodi od turističkih taksi se koriste na različite načine, ali mahom da bi bila poboljšana ponuda na određenoj destinaciji.

foto Pixabay foto Pixabay

Pomoć za zaštitu prirodnih resursa

Osnovni cilj uvođenja turističke takse na Baliju, koja iznosi 150.000 rupija, odnosno oko devet evra, jeste zaštita kako prirode, tako i kulture na ovom ostrvu, navodi „Euronews.com“.

Budući da sve veći broj turista, koji posećuju ovo poznato ostrvo, žele da bolje upoznaju i autentična sela, to je u planu da prihodi od naplate turističkih taksi budu usmereni i na razvoj tih potencijala, kako bi se turisti bolje upoznali sa lokalnom kulturom i nasleđem.

Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

Pomoć lokalnom stanovništvu

Dugonajavljivana turistička taksa u Veneciji trebalo bi uskoro da počne sa naplatom. Od turista koji žele da posete Veneciju  zahteva se da napre izvrše prijavljivanje putem namenske platforme, s tim što postoje i kategorije turista koje su oslobođene plaćanja takse.

Venecija karneval Foto: Tanjug/AP

Prilikom najavljivanja obaveze plaćanja turističke takse, Simone Venturini, savetnica za turizam, napomenula je da će prihod biti usmeren na poboljšanje usluga koje će olakšati život lokalnom stanovništvu, što bi trebalo da utiče i na smanjenje životnih troškova, budući da će prihod od turističkih taksi, pored ostalog biti usmeren i na smanjenje poreza na otpad.

Uz to, predviđeno je i da prihodi od turističkih taksi budu usmereni na finansiranje značajnih kulturnih događaja, te na bolje održavanje određenih arhitektonskih objekata.

Barselona, Šapanija, Park Gueljo,panorama grada Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Finansiranje infrastrukture

Izuzev regionalne turističke takse, svi koji posećuju Barselonu od 2012. godine imali su obavezu da plaćaju i dodatnu gradsku taksu, koja je povećana najpre na 2,75 evra 01. aprila prošle godine, dok je najavljeno da će od 01. aprila ove godine biti povećana na 3,25 evra.

Nadležni su saopštili da će prihod od turističkih taksi biti usmeren najpre na finansiranje infrastrukture Barselone, što se odnosi kako na poboljšanje gradskih saobraćajnica i autobuskih usluga, tako i na uređenje pokretnih stepenica u gradu.

Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Takođe je predviđeno da na taj način bude finansirana inicijativa da se veći broj mladih bavi jedrenjem, a kako bi se promovisala takozvana plava ekonomija, što se odnosi na različite ekonomske aktivnosti koje se odnose na more i morske ekosisteme.

Nadležni su saopštili da je izdvojeno 100 miliona evra od tih prihoda kako bi u državnim školama bili postavljeni solarni paneli i toplotne pumpe. U planu je i da do 2029. godine školski prostori u Barseloni budu opremljeni sa dodatnih više od 180.000 kvadrata solarnih panela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljade ljudi uživalo na karnevalu u Veneciji nakon dve godine pauze: Kostimi su veličanstveni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja