Ovo je jedini pravi recept za Vasinu tortu: Srpski klasik koji nikad ne izlazi iz mode

 
  • 0

Vasina torta je klasik srpske kuhinje i jedna od onih poslastica koje se prave samo kada želimo da pokažemo posebnu pažnju. Bogata, mirisna i tradicionalna, ova torta i danas nosi duh starih vremena.

Sastojci za koru

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih oraha

Sastojci za fil

  • 7 žumanaca
  • 170 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 150 g maslaca
  • rendanа kora pomorandže

Sastojci za šam

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 120 ml vode
  • prstohvat soli

Priprema

Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom dok smesa ne postane sjajna i stabilna. Dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro sjediniti. Umešati brašno i mlevene orahe, pa smesu sipati u podmazan kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta, dok kora ne dobije blagu zlatnu boju.

Žumanca umešati sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Dodati istopljenu čokoladu i koru pomorandže. U drugoj posudi zagrejati mleko sa ostatkom šećera, preliti mlevene orahe i ostaviti da upiju tečnost. Maslac umutiti penasto, sjediniti sa smesom od žumanaca i potom dodati orahe. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se fil ohladi.

Za šam napraviti sirup od šećera i vode tako što će se kratko kuvati dok ne počne da se zgusnjava. Belanca umutiti sa prstohvatom soli, pa u tankom mlazu sipati vruć sirup uz neprekidno miksanje. Miksirati još minut ili dva dok šam ne postane gust i stabilan.

Na ohlađenu koru naneti fil, ravnomerno ga rasporediti i premazati šamom. Torta treba da se dobro rashladi pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili i dobila onu prepoznatljivu kremastu teksturu.

Ako želite autentičan ukus srpske tradicije, ovo je verzija koja se prenosi generacijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Jedrilica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti