Ovo je jedini pravi recept za Vasinu tortu: Srpski klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Vasina torta je klasik srpske kuhinje i jedna od onih poslastica koje se prave samo kada želimo da pokažemo posebnu pažnju. Bogata, mirisna i tradicionalna, ova torta i danas nosi duh starih vremena.
Sastojci za koru
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih oraha
Sastojci za fil
- 7 žumanaca
- 170 g šećera
- 100 g čokolade
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml mleka
- 150 g maslaca
- rendanа kora pomorandže
Sastojci za šam
- 4 belanceta
- 200 g šećera
- 120 ml vode
- prstohvat soli
Priprema
Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom dok smesa ne postane sjajna i stabilna. Dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro sjediniti. Umešati brašno i mlevene orahe, pa smesu sipati u podmazan kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta, dok kora ne dobije blagu zlatnu boju.
Žumanca umešati sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Dodati istopljenu čokoladu i koru pomorandže. U drugoj posudi zagrejati mleko sa ostatkom šećera, preliti mlevene orahe i ostaviti da upiju tečnost. Maslac umutiti penasto, sjediniti sa smesom od žumanaca i potom dodati orahe. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se fil ohladi.
Za šam napraviti sirup od šećera i vode tako što će se kratko kuvati dok ne počne da se zgusnjava. Belanca umutiti sa prstohvatom soli, pa u tankom mlazu sipati vruć sirup uz neprekidno miksanje. Miksirati još minut ili dva dok šam ne postane gust i stabilan.
Na ohlađenu koru naneti fil, ravnomerno ga rasporediti i premazati šamom. Torta treba da se dobro rashladi pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili i dobila onu prepoznatljivu kremastu teksturu.
Ako želite autentičan ukus srpske tradicije, ovo je verzija koja se prenosi generacijama.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Bata Jedrilica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.