• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U lepotama Fruške gore može se uživati i sa ove lokacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživanje u pogledu na istoimeno etno-selo, koje se u blizini nalazi, i na lepote Fruške gore, čest su razlog za posetu Vrdničkoj kuli

  • 0
Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Tek oko 15 kilometara deli Novi Sad i nekadašnji utvrđeni grad Vrdnik, za koji se smatra da je izgrađen tokom 13. veka.

Danas je od ovog drevnog utvrđenja preostala samo jedna kula, koja je vremenom postala značajna turistička atrakcija na području Fruške gore, na čijim južnim padinama se nalazi.

Teritorijalno pripada opštini Irig i okarakterisana je kao spomenik kulture od velikog značaja, te se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izuzetan vidikovac

Uživanje u pogledu na istoimenu banju i etno-selo, koje se u blizini nalazi, i na lepote Fruške gore, čest su razlog za posetu Vrdničkoj kuli.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Drevno utvrđenje smešteno je na nadmorskoj visini od 400 metara, a kako ističe „Vikipedija“, prvi pisani trag o postojanju utvrđenog grada Vrdnika datira iz 1315. godine.

Smatra se da je Vrdnička kula zapravo takozvana donžon kula, što je najjača kula srednjovekovnih utvrđenja, koja je bila izuzetno značajna zbog činjenice da je smatrana posebno važnom za odbranu.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Antički ostaci

Iako se smatra da je utvrđenje izgrađeno još u toku 13. veka, interesantno je pomenuti da su mnogi ostaci iz perioda rimske vladavine tim prostorom otkriveni prilikom iskopavanja. Upravo iz tog razloga postoji uverenje da je utvrđeni srednjovekovni grad Vrdnik zapravo bio izgrađen na mestu prethodnog utvrđenja, možda čak i iz antičkog perioda.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

U periodu između 276. i 282. godine antički rimski car po imenu Prob, odnosno Marko Aurelije Probus, bio je zadužen za upravljanje tim delom carstva, a stolovao je u antičkom Sirmijumu - današnja Sremska Mitrovica. Kada su vršena iskopavanja na lokalitetu Vrdnička kula, otkriveni su materijalni ostaci iz perioda njegove vladavine. Iz tog razloga je navedena pretpostavka da je drevni grad na tom mestu podignut još u periodu Probusove vladavine, i to kao svojevrsna predstraža za antički Sirmijum., navodi „Npfruskagora“.

Izuzev kule, koja dominira okruženjem, otkriveni su i ostaci drevnih bedema, u toku iskopavanja vršenih u periodu pred početak Drugog svetskog rata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja