• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od najpoznatijih letovališta Turske: Alanja krije mnoge znamenitosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz Muzej herbarijuma i Arheološki muzej Alanje, pažnju posetilaca ovog turskog grada posebno privlači Muzej grada Alanje

  • 0
Alanja, Turska Foto: Pixabay

Crvena kula postala je mnogima sinonim za jedno od najpoznatijih letovališta Turske.

Činjenica da Alanja ima i aerodrom jedan je od osnovnih razloga za tako dobru posećenost. A kada se tome dodaju i odlične plaže, brojne atrakcije i bogat noćni život, uz kvalitetne smeštajne kapacitete, sasvim je jasno i zbog čega je ovo letovalište jedno od najposećenijih u zemlji.

Već pomenuta Crvena kula, sasvim sigurno je jedna od najpoznatijih znamenitosti Alanje. Izgrađena tokom 13. veka, u doba vladavine Seldžuka, posetiocima nudi mogućnost da bliže upoznaju i taj period istorije grada.

Vožnja žičarom do zamka Alanje svakako predstavlja jednu od turistima interesantnih aktivnosti tokom boravka u ovom poznatom letovalištu Turske.

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Čuvene plaže

Iako u letovalištu postoje i mnoge druge zanimljive plaže, dve se izdvajaju. Obe su ovenčane Plavom zastavicom, što jasno govori i o kvalitetu vode i o kvalitetu samih plaža, dok se jedna od njih često pominje i kao najlepša plaža u čitavoj zemlji.

Nedaleko od istoimene pećine nalazi se plaža Damlataš, a odmah do nje je i, nadaleko čuvena Kleopatrina plaža, koja se smatra jednom od najlepših plaža Turske, navodi „Antalyatouristinformation“.

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Prema legendi, naziv potiče iz davnih vremena, kada je čuvena egipatska kraljica sa izabranikom svog srca plivala baš u tim vodama i uživala u ljubavnom zanosu na toj plaži.

Muzeji Alanje

Uz Muzej herbarijuma i Arheološki muzej Alanje, pažnju posetilaca ovog turskog grada posebno privlači Muzej grada Alanje.

Alanja, Turska Foto: Pixabay/Alanja

Zdanje u kome se nalazi istorijski muzej grada svrstava se, sa pravom, među najlepša arhitektonska zdanja Alanje, koja svedoče o tradicionalnom stilu gradnje.

Muzej grada nalazi se u samom centru, a kako navodi „Visitalanya“, ulazak je potpuno besplatan.

Izuzev mogućnosti upoznavanja drevne istorije grada, poseta ovom muzeju, koji se prostire na tri sprata, pruža mogućnost uvida i u noviju istoriju Alanje. Na stotine artefakata koji svedoče o bogatoj i dugoj istoriji grada mogu se videti u ovom muzeju, koji je poznat i po organizaciji različitih, vrlo zanimljivih radionica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u Kapadokiji: Ovako izgleda letenje balonom iznad jednog od najlepših mesta na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja