• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Kalemegdan su mnogi čuli: A da li znate gde se nalazi Kalemegdanski rt?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa površinom od 14 hektara i sedam ari, Kalemegdanski rt predstavlja morski sprud davnašnjeg Panonskog mora

  • 0
Kalemegdan Foto: Shutterstock

Iako Beograđani i posetioci glavnog grada Srbije odlično znaju za Kalemegdan, manje je poznato da se na potezu između Gornjeg grada Beogradske tvrđave i Donjeg grada nalazi Spomenik prirode nazvan Kalemegdanski rt.

Sa površinom od 14 hektara i sedam ari, Kalemegdanski rt predstavlja morski sprud davnašnjeg Panonskog mora i u pitanju je, kako navodi „Beogradskatvrdjava“, jedinstvena prirodna retkost.

Pored toga što ima veliki značaj u očuvanju sedimenata, za koje je utvrđeno da potiču iz perioda miocena, belina ove krečnjačke stene smatra se zaslužnom i za nastanak naziva našeg belog grada.

Utvrđenje iznad grebena

Stalni vojni logor u doba rimske vladavine ovim područjem funkcionisao je na području današnje Beogradske tvrđave. U njemu su bili smešteni vojnici IV Flavijeve legije, da bi potom Goti i Huni porušili ovo utvrđenje, navodi „Beograd.rs“.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Shutterstock

Iako je tokom šestog veka usledila obnova, Avari i Sloveni su kasnije razorili današnji simbol grada Beograda.

Vremenom je osnovan i antički Singidunum, dok je utvrđenje odolevalo zubu vremena. Puno puta rušeno i još više puta obnavljano, postalo je znak raspoznavanja glavnog grada naše zemlje, poznat po brojnim znamenitostima.

Turizam PR, Beogradska Tvrđava, Kalemegdan, Beograd Foto: Predrag Vučković

Neke od atrakcija Beogradske tvrđave

Teško je nabrojati na jednom mestu sve znamenite lokacije na području Beogradske tvrđave. Od momenta od kada se kroči na tlo tvrđave, atrakcije se samo ređaju...

Crkva Ružica, Kalemegdan Foto: Shutterstock

Fontana „Ribar“ , Muzički paviljon i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek su neki od njih. Despotova kapija sa Dizdarevom kulom, Barokna kapija i Karađorđeva kapija, te spoljna i unutrašnja Stambol kapija predstavljaju posebno atraktivne lokacije na području Beogradske tvrđave.

panorama grada, BEOGRAD JESEN SUNCE, vremenska prognoza, lepo vreme, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekako očekivano, spomenik Beogradskom pobedniku jedno je od mesta koje se smatra nezaobilaznim za sve koji posećuju Beogradsku tvrđavu, u okviru koje se nalaze i dve značajne svetinje, crkva poznata kao Ružica i kapela Svete Petke.

Pogled koji se sa zidina Beogradske tvrđave pruža prema rekama i okolini, ipak predstavlja možda i najveće bogatstvo ovog lokaliteta glavnog grada naše zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pobednik" skinut sa postolja prvi put posle 90 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja