• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 alternativnih destinacija na kojima nema gužve, a i troškovi su mahom niži

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alternativa uvek postoji

  • 0
Sent Trope, Francuska Foto: Pixabay/Ogutier

Iako možda nećete imati osećaj kao kada posećujete svetski poznate destinacije, činjenica je da postoje gradovi koji takvim destinacijama i te kako mogu da pariraju.

Poznato je da je prethodna godina bila vrlo uspešna po pitanju putovanja, te da je broj posetilaca na mnogim poznatim destinacijama dostigao nivo perioda pre početka pandemije.

I mada je to dobra vest za zaposlene u turizmu, te za čitav sektor, nema sumnje da veliki broj turista na određenim destinacijama može da pokvari ugođaj.

Ali alternativa uvek postoji...

1. Bodrum umesto Sen Tropea

Možda samo na prvi pogled nije toliko atraktivan kao nadaleko čuveni Sen Trope, ali turski grad Bodrum sigurno ima toliko toga da ponudi posetiocima, pa ne čudi što „Euronews.com“ baš taj grad i navodi kao odličnu alternativu.

Tirkizno more, plaže prekrivene finim, beličastim peskom u Bodrumu mogu da pariraju onima u Sen Tropeu. Po cenama se ipak ne mogu porediti, pa se u Bodrumu smeštaj može naći i po, u najmanju ruku razumnijim cenama.

2. Đirona umesto Barselone

Budući da je Barselona možda i najposećenija destinacija u celoj zemlji, nadležni su bili prinuđeni da preduzmu određene mere ne bi li se izborili sa prekomernim turizmom.

Barselona panorama centar grada Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Na području Katalonije, oko sat vremena vožnje udaljen od Barselone, nalazi se grad Đirona, u kome posetioci takođe mogu uživati u bogatoj i dobro očuvanoj arhitekturi. Dodatna prednost ogleda se i u cenama, posebno u restoranima, koje su znatno povoljnije, prema podacima sa sajta „Numbeo“, koji se bavi poređenjem cena.

3. Pročida umesto Kaprija

U velikoj meri pristupačnija opcija za sve koji žele da posete ostrvo Kapri, koje je poznato kao atraktivna destinacija sa glamuroznim smeštajnim kapacitetima, jeste ostrvo Pročida.

Smešteno u blizini Napulja, ovo ostrvo može dobro da odgovori na zahteve putnika koji su, možda želeli da posete Kapri, ali nisu imali dovoljno finansijskih srestava na raspolaganju za to.

4. Trevizo umesto Venecije

Doživeti Veneciju je nešto posebno. A doživeti gužvu u tom italijanskom gradu svakako može negativno da utiče na posetu.

Turisti Venecija, Tourists Venice Foto: Shutterstock/Anna Yordanova

Zašto biste to radili, kada na oko pola sata vožnje od Venecije postoji Trevizo. Istini za volju, u tom gradu nećete moći da posetite Most uzdaha, kao u Veneciji, ali ćete imati priliku da uživate u drevnim zidinama Treviza i odličnoj gastronomskoj ponudi.

5. Pulja umesto Santorinija

Nalik liticama Santorinija, region Pulje, smešten na području južne Italije svakako može da parira ovom grčkom ostrvu, poznatom po okomitim liticama i fascinantnim zalascima sunca.

Pulja, Italija Foto: Pixabay/jack78

Upravo su specifične kuće u Pulji od 1996. godine deo Liste svetske baštine UNESCO-a i po mnogo čemu nalikuju zdanjima na Santoriniju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Atina pokazala u kakav luksuz je nju i Niku odveo Tošić: Pogled je vredan paprene cene

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja