• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmlađe more na celom svetu: U njegovim lepotama uživaju stanovnici 9 država

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući Danskom moreuzu, Baltičko more ima vezu sa Severnim morem, odnosno sa svetskim okeanom

  • 0
Šarbojc, Nemačka, baltičko more Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Kao osnovni razlog za to što se Baltičko more često karakteriše kao jedinstveno navodi se ne samo podatak da je u pitanju najmlađe more na celom svetu, nego i to što važi za prilično plitko.

Zbog činjenice da zauzima površinu nešto manju od 400 hiljada kvadratnih metara, te da stanovnici čak devet država mogu uživati u njegovim lepotama, to nije čudno ni što je barem delimično njegova površina prekrivena ledom, i to svake godine, navodi "Marinefinland".

Iako je prosečna dubina Baltičkog mora 54 metra, pa se zato često karakteriše kao plitko, procenjuje se da se na 459 metara, u basenu Zapadnog Gotlanda, nalazi najdublja tačka mora, koje se nalazi na severnoistočnoj ivici Atlantskog okeana, ističe "Marinefinland". Podsećanja radi, oko 1500 metara iznosi prosečna dubina Sredozemnog mora, dok je u proseku 3.700 metara dubina okeana.

Veza sa okeanom

Zahvaljujući Danskom moreuzu, Baltičko more ima vezu sa Severnim morem, odnosno sa svetskim okeanom. Upravo se u blizini tog uskog moreuza nalazi i Kattegat, tačka na kojoj je granica između Baltičkog mora, sa jedne i Severnog mora sa druge strane.

Baltičko more Foto: Tanjug/AP

Danski moreuz zapravo je sačinjen od dva moreuza, Ersund na švedskoj obali i moreuz Belt na danskoj obali, koji se nalaze jedan pored drugog.

Da sve bude još zanimljivije, procenjuje se da je dubina vodenog puta Flintranan, koji se nalazi na švedskoj strani i vodenog puta Drogde, smeštenog na danskoj strani, tek oko sedam do osam metara.

Baltičke zemlje

Uzevši u obzir da stanovnici čak devet zemalja imaju tu privilegiju da mogu da uživaju u lepotama najmlađeg mora na svetu, to su i brojni gradovi smešteni na obalama Baltičkog mora. Neki od njih su postali i svetski poznate destinacije, dok ima i onih koje turisti ne posećuju tako često, iako su u pitanju zanimljivi gradovi.

Šarbojc, Nemačka, baltičko more Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Uz Vilnjus, glavni grad Litvanije, te poljski Krakov, na obalama Baltičkog mora su i Talin i Riga, glavni gradovi Estonije i Letonije, navodi "Turizammiputovanja". Glavni gradovi Finske i Poljske, Helsinki i Varšava, takođe, pored ostalih leže na obalama Baltika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja