• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj svetinji opismenio se jedan od najznačajnijih Srba toga doba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tronoša je svetinja koja je odigrala značajnu ulogu ne samo za stanovnike tog kraja, nego i u životu reformatora sprskog jezika

  • 0
Manastir Tronoša Tronoša / Foto: Wikipedia/Ванилица

Nekoliko narodnih legendi vezuje se za nastanak manastira nadomak lozničkog sela Tršić, u kome je rođen Vuk Stefanović Karadžić.

Najzastupljenije je mišljenje da je gradnju manastira Tronoša započeo srpski kralj Draugitin, neposredno pred kraj života, da bi gradnju potom završila njegova supruga, ugarska princeza Katalina, navodi „Zaduzbine-nemanjica“.

Na Božić 1317. godine ova svetinja je zaživela i upravo su se tada i prvi put sa manastira Tronoše oglasila zvona.

Postoji predanje da je Jug Bogdan, zajedno sa svojim sinovima, podigao kapelu nadomak manastira i posvetio je Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Ipak, postoji narodna legenda koja navodi da su upravo oni zaslužni i za gradnju samog manastira.

Manastir Tronoša Foto: Shutterstock

Umesto manastira - crkvište

Nije nepoznat podatak da su mnoge srpske srednjovekovne svetinje stradale od turske ruke, pa tako i ovaj manastir.

I upravo na mestu na kome je nekada bila Tronoša, za koju se smatra da ju je podigao kralj Dragutin, narod se i dalje okupljao, ali ovog puta oko crkvišta, odnosno zgarišta nekadašnje svetinje. Na tom mestu se verni narod molio često i palio sveće, ne bi li sačuvao uspomenu na prvobitnu svetinju.

Manastir Tronoša Foto: Wikipedia/Ванилица

Ponovna gradnja manastira započeta je 1559. godine, da bi samo godinu dana kasnije nikla nova Tronoša i to nakon celog veka posle stradanja prvobitne svetinje.

Nastanak nove Tronoše

U vreme kada je iguman po imenu Jovan bio na čelu ove svetinje, u Tronoši funkcioniše i prepisivačka delatnost.

Manastir Tronoša, Vuk Karadžić Foto: Wikipedia/Ванилица

Budući da je poznato koliko je srpski kralj Dragutin bio široke ruke prema svetinjama u Rusiji, to ne čudi što je iguman Mihailo odlučio da upravo u Rusiji potraži pomoć za Tronošu. Izuzev određenih novčanih sredstava, sa putovanja u Rusiju je doneo i knjige i druge predmete značajne za sam manastir i za prepisivačku radionicu, koja je u njemu funkcionisala.

Tronoša je svetinja koja je odigrala značajnu ulogu ne samo za stanovnike tog kraja, nego i u životu reformatora sprskog jezika, budući da se Vuk Karadžić upravo u ovoj svetinji i opismenio i otkrio veliku ljubav prema pisanoj reči.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogorodica Tumanska

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja