• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dolina najduže reke u ovoj evropskoj zemlji krije na desetine velelepnih dvoraca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji romantike, ali i istorije, sa pravom biraju da posete dolinu Loare, koja je nadaleko poznata kako po viševekovnoj vinogradarskoj tradiciji, tako i po velelepnim dvorcima, kojih u tom delu Francuske ima više desetina, pa i stotina

  • 0
Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/tasart

Sa dužinom nešto malo većom od 1.100 kilometara, tok reke Loare smatra se najdužim na teritoriji Francuske.

Planinska reka, čije se izvorište nalazi na nadmorskoj visini od 1.408 metara, Loara se uliva u Biskajski zaliv i nadaleko je poznata ne samo po velelepnim dvorcima, koji se na njenim obalama nalaze, nego i po dugoj vinogradarskoj tradiciji.

Smatra se da je dolina Loare bila naseljena još u praistorijskom periodu, dok su se prvi pokušaji bavljenja zemljoradnjom u tom kraju zbili u periodu između šestog i petog veka pre naše ere, ističe „Vikipedija“.

Treći vek je bio izuzetno značajan za ovo područje i to ne samo zbog činjenice da je u to doba počelo da se širi hrišćanstvo u dolini Loare, nego i zato što su upravo u tom periodu ljudi počeli da sade vinovu lozu. Vremenom je ovo područje Francuske postalo naročito značajno po vinima.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/blitzmaerker

Najpošumljenija oblast u zemlji

Iako nema sumnje da je dolina Loare mnogima najpre asocijacija na velelepne dvorce, kojih ima nekoliko desetina, pa i stotina duž toka najduže reke u Francuskoj, značajne su i prirodne karakteristike tog područja.

Zapravo se tu nalazi i lokacija poznata kao Orleanske šume.

Od nešto više od 38.200 hektara prekrivenih šumom, 5.440 hektara zauzima pošumljeni park, koji nosi naziv Šume Šambora.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/franceintense

Smatra se da su drevni Grci zaslužni za to što se u dolini Loare gaji vinova loze, dok su antički Rimljani bili ti čijom zaslugom je na ovom području počeo uzgoj određenih vrsta voća, i to najpre jabuka i krušaka, ali i dunja, dinja i trešanja, budući da su te kulture donete njihovom zaslugom na ovo područje.

Ono po čemu je još dolina Loare, odnosno grad Orelan, bio poznat tokom srednjovekovnog perioda jeste i biljka šafran, od koje je pripreman i začin specifičnog ukusa.

Dolina Loare, Francuska Foto: Pixabay/rosesstreet

Velelepni dvorci Loare

Ljubitelji romantike, ali i istorije, sa pravom biraju da posete dolinu Loare, koja je nadaleko poznata kako po viševekovnoj vinogradarskoj tradiciji, tako i po velelepnim dvorcima, kojih u tom delu Francuske ima više desetina, pa i stotina.

Iako neki nisu opstali do današnjih dana, ima i onih dvoraca koji i danas svedoče o nekadašnjem bogatstvu i raskoši.

Izgrađen još tokom šestog veka, zamak Vilandri je jedan od najpoznatijih u dolini Loare, a kako navodi „Turistickileksikon“, u pitanju je jedni zamak u tom delu zemlje čija arhitektura ima renesansne karakteristike.

Jedno od najpoznatijih srednjovekovnih umetničkih dela, koje nosi naziv „Tapiserija Apokalipse“, nalazi se u zamku Angers, specifičnom po masivnim bedemima i 17 kula koje ga okružuju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogati grof pre 110 godina od tvrđave pravio luksuznu palatu: Aritektonski hipster

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja