• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće staro gradsko jezgro na evropskom tlu ima jedan italijanski grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev zanimljive gastronomske ponude, koja često očarava turiste iz celog sveta, ovaj grad nudi i uživanje u lavirintu brojnih uličica u starom jezgru grada

  • 0
Đenova, Italija, Korona Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Plavetnilo Ligurskog mora, sa jedne i okomite litice ligurskih Apenina sa druge strane, čine Đenovu jednim od najlepših italijanskih gradova.

Brojne, odlično očuvane palate i vile, koje su gradili bogati Đenovljani tokom minulih vekova, te lepo uređeni parkovi, tek su deo atrakcija koje Đenova nesebično daruje svima koji odluče da je posete.

Izuzev zanimljive gastronomske ponude, koja često očarava turiste iz celog sveta, ovaj grad nudi i uživanje u lavirintu brojnih uličica u starom jezgru grada, koje je, prema „Italia.itnajveće istorijsko jezgro na evropskom tlu.

Značajna mediteranska luka

Nešto manje od sedam vekova, od 11. do 18. veka, Đenova je bila jedna od najznačajnijih luka na Mediteranu, ali i jedna od najmoćnijih pomorskih država Starog kontinenta.

I danas je luka u Đenovi jedna od najznačajnijih u tom delu Evrope.

Jedno od najstarijih gradskih zdanja je Vojvodska palata, koja danas funkcioniše kao izložbeni prostor. Mada ljubitelji istorije i umetnosti ostaju opčinjeni još jednom od palata, čemu doprinosi i to što Kraljevska palata predstavlja deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Dela brojnih umetnika koji su živeli u Đenovi i stvarali u periodu baroka, kako ističe „Italia.it“, nalaze se u crkvi Gezu.

Akvarijum i neobični muzej

Kao jedna od najpoznatijih atrakcija ovog italijanskog grada pominje se Akvarijum. Ujedno je to i jedna od najposećenijih lokacija u gradu. Uz to što je po veličini drugi na evropskom tlu i to nakon akvarijuma u španskom gradu Valensija, akvarijum u Đenovi smatra se najvećim u celoj zemlji.

Katedrala San Lorenco i Palaco Reale, smao su neke od građevina, koje često psoećuju turisti iz celog sveta dok borave u Đenovi. Uz to, u gradu postoje i brojne umetničke galerije, ali i srednjevekovna kuća „Ombre Rose“, koja je izgrađena još tokom 13. veka, navodi „Kayak“.

Đenova, Italija Foto: Pixabay/mirkobozzato

Na mestu koje, gotovo kao da razdvaja dva dela grada, istorijski centar i modernu Đenovu, nalazi se Pjaca de Ferari, glavni gradski trg. U neposrednog blizini trga su i mnoga atraktivna zdanja, među kojima se jedno posebno izdvaja. Izgrađeno u neoklasičnom stilu arhitekture, pozorište „Karlo Feliće“ značajno je po statui čuvenog italijanskog revolucionara Đuzepea Garibaldija, koje se u tom zdanju nalazi.

Svetionik Đenove

Jedan od najviših svetionika u celom svetu nalazi se upravo u Đenovi. Nedaleko od muzeja, u kome se nalaze eksponati koji svedoče o istoriji grada, nalazi se svetionik, koji je često prepoznatljiv simbol Đenove.

Na samom vrhu oba dela svetionika, koji je izgrađen daleke 1128. godine, nalaze se i terase.

Ipak, istorija ovog zdanja krije i mračne trenutke, budući da je svetionik u Đenovi funkcionisao u jednom periodu i kao zatvor. Tačnije, u epriodu između 1400. i 1543. godine je tu funkcionisao zatvor, da bi nakon obnove, ovo zdanje postalo svojevrstan simbol grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Platiš 1.000 evra da doručkuješ u đakuziju sa pogledom na Alpe: Dezert u društvu lama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja