• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveno selo u Francuskoj nastalo je zaslugom jednog entuzijaste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je pre više od tri decenije knjigovezac iz Belgije po imenu Mišel Brajbant želeo da stvori mesto, koje će okupljati kako ljubitelje i kolekcionare knjiga, tako i zanatlije, verovatno nije ni slutio da će turisti iz celog sveta dolaziti, ne bi li osetili duh koji vlada u francukom selu Montolje.

  • 0
Montolje, Francuska Foto: Pixabay/hjrivas

Kada je pre više od tri decenije knjigovezac iz Belgije po imenu Mišel Brajbant želeo da stvori mesto koje će okupljati kako ljubitelje i kolekcionare knjiga, tako i zanatlije, verovatno nije ni slutio da će turisti iz celog sveta dolaziti ne bi li osetili duh koji vlada u francukom selu Montolje.

Iako je u svom naumu da stvori takozvano selo knjiga uspeo 1991. godine, nedugo nakon toga je preminuo.

Ipak, zahvaljujući njegovoj želji, ali i bogatoj kolekciji ne samo antikvarnih knjiga, već i alata i drugih zanimljivih predmeta koje je Brajbant posedovao, Montolje je postao to što jeste danas - jedisntvena i posve neobična lokacija, koju posećuju turisti sa svih strana sveta.

Planina maslina

Pored brojnih prodavnica u kojima se mogu naći kako antikvarne knjige, tako i stripovi, ali i gramofonske ploče, te drugi zanimljivi predmeti, Montolje je specifičan i po lokaciji koju zauzima.

Montolje, Francuska Foto: Catherine Bibollet / akg-images / Profimedia

Selo udaljeno tek 20-ak minuta vožnje od Karkasona i manje od sata vožnje od Tuluza, zapravo nosi naziv Planina maslina na oksitanskom jeziku, koji se u tom delu zemlje koristi. Samo selo izgrađeno je na uzvišenju sa koga se pruža pogled na klisure Dure i Alzeau, navodi „Grand-carcassonne-tourisme“.

Autentična arhitektura

U starim kućama, po kojima je Montolje takođe poznat, nalaze se mnoge knjižare. U njima se ne prodaju nove knjige, već one koje su ili retke ili stare, što čini da su ljubitelji knjiga, u najmanju ruku oduševljeni prilikom posete ovom francuskom selu.

Tokom cele godine su sve knjižare otvorene, s tim da ih polovina ne radi ponedeljkom, dok druga polovina vlasnika knjižara odmara utorkom. Sve to dalje znači da će posetioci imati priliku da izbliza vide knjige, koje nudi najmanje osam knjižra, budući da ih je u Montolju oko dvadeset.

I nije svaka od njih specijalizovana samo za prodaju antikvarnih knjiga, već ima i onih u kojim posetioci mogu videti i kuputi postere, ali i gramofonske ploče. Uz to, ima i specijalizovanih radnji u kojima se nude samo stripovi recimo ili stare novine i časopisi.

Neretko se u ovom jedinstvenom selu u Francuskoj organizuju i sajmovi, ali i izložbe i radionice, koje privlače značajan broj posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Plava svetla zasenila Ajfelovu kulu: Policija u Parizu protestuje protiv države

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja