• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni slikar proslavio je ovaj baskijski grad: "Gernika" je značajan antiratni simbol

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na oko pola sata vožnje od grada Bilbaa u Baskiji nalazi se Gernika, grad koji je odigrao izuzetno značajnu ulogu u istorijskom smislu

  • 0
Gernika, Španija Foto: Shutterstock

Nedugo nakon što je čuveni španski slikar, Pablo Pikaso čuo za bombardovanje baskijskog grada, nastaje i njegova slika „Gernika“, koja je vremenom postala možda i najznačajniji antiratni simbol u umetnosti.

Za potrebe Svetske izložbe u Parizu, španski kulturni poslanici naručuju od Pabla Pikasa sliku, koja je trebalo da bude izložena u Španskom paviljonu.

Iako je zabeleženo da Pikaso jednostavno nije imao inspiraciju, jedan događaj je uticao na stvaranje slike, izrađene u tehnici ulje na platnu, koja nosi antiratnu poruku.

Nastanak čuvene slike

Španski građanski rat koji je vođen tih godina uticao je i na Pikasa. Kako navodi „Vikipedija“, čuveni umetnik borio se sa depresijom u tom periodu, ali i nezadovoljstvom radom, pa ne čudi što jednostavno nije mogao da pronađe inspiraciju za delo naručeno za potrebe Svetske izložbe, na kojoj je trebalo da učestvuje i njegova rodna zemlja.

Gernika Autor: Pablo Pikaso

Tek 35 dana je bilo potrebno poznatom umetniku da nakon bombardovanja baskijskog grada Gernika izradi sliku, koja će vremenom biti posmatrana kao izuzetno značajan antiratni simbol.

Posebno je zanimljivo da je Pikaso izrazio želju da slika „Gernika“ ne bude odneta u njegovu rodnu zemlju, sve do momenta dok demokratija ne bude uspostavljena u Španiji.

Zato je slika najpre bila izložena u njujorškom Muzeju savremene umetnosti, a tek nakon pada Frankovog režima bila je preneta u Španiju, u kojoj se čuva i danas, u madridskom Muzeju kraljice Sofije.

Atrakcije Gernike

Na oko pola sata vožnje od grada Bilbaa u Baskiji nalazi se Gernika, grad koji je odigrao izuzetno značajnu ulogu u istorijskom smislu.

Čokolada Pikaso replika Guernica Foto: Profimedia/ANDER GILLENEA/AFP

Drvo Gernika smatra se jednom od najznačajnijih gradskih atrakcija. Baš ispod tog drveta su se još u periodu srednjeg veka sastajali znameniti ljudi Garnike, ne bi li organizovali bolje život u gradu i čitavoj regiji.

Zanimljivo je pomenuti i da je prvobitno drvo tu postojalo od 14. veka, da bi 2015. godine bila zasađena nova sadnica na istom mestu, navodi „Theculturetrip“. U neposrednoj blizini drveta nalazi se zdanje Baskijske skupštine, koje je izrađeno u prvim decenijama 19. veka.

Gernika, Španija Foto: Shutterstock

Mnoga zdanja Gernike su uništena tokom bombardovanja, a jedno od retkih koje je preživelo danas je domaćin muzeja „Euskal Herria“, koji se smatra jednim od najznačajnijih muzeja grada. Etnografska postavka ovog muzeja svedoči o istoriji i kulturi grada i čitavog regiona Baskije.

Otvoren pred sam kraj prošloga veka, 1998. godine, Muzej mira ima za cilj da posetiocima predstavi istoriju grada, te da ukaže na značaj mira na svetskom nivou.

Iako se Pikasova „Gernika“ čuva u Madridu, u istoimenom baskijskom gradu se može videti i zidna popločana replika ove čuvene slike.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Beogradu otvorena izložba "Primenjena nostalgija Beograd - Madrid"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja