• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ikone u kapeli na imanju dvorca, po legendi, čuvaju uspomenu na velike Bogdanove ljubavi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgrađen u blizini Bečeja u Vojvodini, dvorac Fantast poneo je naziv po imenu omiljenog konja Bogdana Dunđerskog. Upravo iz ergele ovog dvorca izašla su neka od najuspešnijih grla

  • 0
Dvorac Fantast Foto: Ivana Nikolić

Često karakterisan kao jedan od najlepših dvoraca u našoj zemlji, dvorac Fantast krije i romantični ljubavni život vlasnika.

Početkom dvadesetog veka Bogdan Dunđerski bio je jedan od najbogatijih ljudi. Veleposednik je pak imao ne tako lep ljubavni život.

Boem u pravom smislu te reči, Bogdan je novce trošio isto kako ih je zarađivao, lako i brzo. Zato se pročulo da je bankrotirao.

Dvorac izgrađen iz inata

Prema legendi koju navodi „Serbia.com“, Bogdan je želeo da praktično dokaže da novca ima još sasvim dovoljno i da nema ni govora o bankrotu. I upravo zato i donosi odluku da izgradi jedan od najlepših dvoraca.

Dvorac Fantast Foto: Wikimedia/Dungodung

Izgrađen u blizini Bečeja u Vojvodini, dvorac Fantast poneo je naziv po imenu omiljenog konja Bogdana Dunđerskog. Upravo iz ergele ovog dvorca izašla su neka od najuspešnijih grla.

I danas, prvo na šta se nailazi kada se stupa na imanje dvorca upravo je ergela, a posetiocima je na raspolaganju i škola jahanja.

Kompleks dvorca Fantast

Sa vrha glavnog zdanja dvorca pruža se, slobodno se može reći, gotovo nestvarno lep pogled prema vojvođanskoj ravnici. Samo zdanje i njegova bogato ukrašena unutrašnjost opčinjavaju posetioce i svedoče o minulim vremenima.

Dvorac Fantast Foto: Ivana Nikolić

Zato i ne čudi što se dvorac Fantast često pominje kao idealno mesto za posetu za sve one koji su ljubitelji romantike i nekih minulih vremena.

Park dvorca posebna je priča.

Ništa manje značajna nije ni poseta kapeli, posvećenoj Svetom Đorđu, koja se nedaleko od samog dvorca nalazi.

Iako možda na prvi pogled deluje mračno, kapela je zapravo mesto u kome se danas često organizuju svečani događaji, poput venčanja i krštenja.

Bogdan i Uroš

Budući veliki prijatelji, Bogdan Dunđerski i Uroš Predić je trebalo i da budu zajedno sahranjeni i to u kapeli na imanju Bogdanovog salaša, kako meštani nazivaju dvorac Fantast, navodi „Ekas.rs“.

No, iako je zaslužan za izradu ikonostasa kapele Svetog Đorđa, Uroš Predić na kraju ipak, prema sopstvenoj želji, biva sahranjen u rodnom mestu. Bogdanovi posmrtni ostaci i danas su u kapeli, u kojoj se, prema legendi, mogu videti i prikazi žena koje je Bogdan za života voleo, a koje je maestralno izradio niko drugi do njegov blizak prijatelj, čuveni srpski slikar Uroš Predić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda život u srednjovekovnoj palati od 45 soba u 2021. godini: Dnevnik jednog zamka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja