• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne treba zaboraviti ni one koje su povezane sa Srbijom: Top 5 atrakcija Budimpešte

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos zaista značajnom broju znamenitosti Budimpešte koje se dovode u vezu sa našim narodom, mnogi srpski truisti radije posećuju one, koje se smatraju najpoznatijima

  • 0
budimpešta panorama mađarska Foto: Shutterstock

Poseta glavnom gradu susedne Mađarske posebno je interesantna turistima iz Srbije, što zbog relativne blizine jedne evropske metropole, što zbog mnogih atrakcija koje se dovode u vezu sa našom zemljom.

Izuzev Srpske i Beogradske ulice, u Budimpešti se, pored ostalog, nalazi i bista reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića.

O značaju srpske zajednice u današnjem glavnom gradu Mađarske svedoče i srpska pravoslavna crkva, ali i srpska gimnazija, kao i osnovna škola u ovom gradu, te zadužbina znamenitog Srbina, Save Tekelije.

Ipak, uprkos zaista značajnom broju znamenitosti Budimpešte koje se dovode u vezu sa našim narodom, mnogi srpski turisti radije posećuju one koje se smatraju najpoznatijima.

budimpešta Foto: ©Hungarian Tourism Agency

1. Budimski dvorac

Tri značajne muzejske institucije nalaze se u Budimskom zamku, koji dominira tim delom grada, smeštenog na obalama Dunava.

Izuzev Nacionalne biblioteke „Sečenji“, tu su i Istorijski muzej Budimpešte i Mađarska nacionalna galerija, a pogled koji se odatle pruža još je jedan od razloga za posetu ovoj atrakciji glavnog grada Mađarske.

budimpešta vožnja brodom, parlament Foto: Pixabay/David Mark

2. Zgrada Parlamenta

Jedan od simbola Budimpešte i znak raspoznavanja grada smeštenog na reci Dunav sasvim sigurno je i zdanje Parlamenta Mađarske.

Sa kupolom visokom gotovo stotinu metara i velelepnim tornjevima, ovo zdanje je možda i najčešće fotografisano u celom gradu, pa ne čudi što se smatra znakom raspoznavanja Budimpešte.

3. Muzej voštanih figura

Iako se Budimpešta može pohvaliti značajnim brojem muzeja, jedan od njih često privlaču naročitu pažnju.

Mađarski muzej voštanih figura "Madam Tiso" nalazi se u palati „Doroti“, u centralnom delu glavnog grada zemlje. Izuzev samog ambijenta, budući da se starost palate procenjuje na oko dve stotine godina, ističe „Timeout“, posetioci imaju priliku da izbliza vide voštane figure znamenitih ličnog nacionalne istorije, ali i poznatih glumaca i drugih značajnih ličnosti.

4. Trg heroja

Nema te osobe koja je posetila glavni grad Mađarske, a koja nije prošetala i do Trga heroja. Iako je poznat kao trg, zapravo je u pitanju prostor koji treba posmatrati kao značajan spomenik Budimpešte.

Na njemu postoji i Grob nepoznatog vojnika, a na arkadama Trga heroja su statue koje prikazuju znamenite ličnosti koje su u određenim periodima obeležile istoriju zemlje.

Posebno je interesantan stub u centralnom delu spomenika, na čijem vrhu se nalazi statua koja prikazuje arhanđela Gavrila.

5. Banja Sečenji

Ne samo u Budimpešti, već i u drugim delovima Mađarske postoje brojne banje koje često posećuju turisti. Među njima se termalna kupatila „Sečenji“ izdvajaju i to najpre zbog, slobodno se može reći, velelepne unutrašnjosti, oličene u značajnim površinama prekrivenim mermerom, keramikom i mozaikom.

Uz to, ne treba zaboraviti da je 120 termalnih izvora, koliko ih ima na teritoriji glavnog grada Mađarske, sasvim dovoljan razlog da Budimpešta bude proglašena „Gradom banja“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpska, poljska i mađarska policija prošla kroz Knez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja