• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 atrakcija "grada mode", bogate i zanimljive istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad mode, kako se Milano često naziva, domaćin je i posve neobičnim lokacijama i atrakcijama kao što su, recimo, restorani u tramvaju ili banja u nekadašnjoj tramvajskoj stanici

  • 0
Milano, Italija Foto: Pixabay/lolsanches

Iako ga često karakterišu kao prestonicu mode, Milano je grad koji i te kako ima šta da ponudi posetiocima.

Uz čuvenu Milansku katedralu, teatar „Skala“ i galeriju „Vitorio Emanuele II“, u ovom italijanskom gradu se može videti i slika „Tajna večera“, jedno od remek dela čuvenog renesansnog umetnika, Leonarda da Vinčija.

Grad mode, kako se Milano često naziva, domaćin je i posve neobičnim lokacijama i atrakcijama, kao što su, recimo, restorani u tramvaju ili banja u nekadašnjoj tramvajskoj stanici.

1. Milanska katedrala

Očekivano, na samom vrhu liste najpoznatijih atrakcija ovog italijanskog grada je i Duomo, odnosno Milanska katedrala, koja je definitivno simbol grada.

Pored toga što je značajna u verskom smislu, Milanska katedrala je poznata i zbog pogleda na grad, koji se pruža sa njenog vrha, sa vidikovca koji je dostupan posetiocima. Specifična je i po tome što, iako je njena gradnja početa tokom 14. veka, ova gotička katedrala je vekovima docnije dograđivana, navodi „Timeout“, u vodiču Marine Ćerini iz Milana.

2. Luk mira i zamak

Čuveni milanski zamak Sforcesko izgrađen je još tokom 15. veka i u to doba je predstavljao jedno od najvećih evropskih utvrđenja.

Turistima koji posete ovu milansku atrakciju na raspolaganju su i brojni muzeji, a nedaleko od zamka se nalazi i Sempione, koji se smatra jednim od najlepše uređenih milanskih parkova.

Milano, Italija Foto: Pixabay/12019

3. Hrišćanska kripta

Ljubitelji upoznavanja istorije na nešto neobičniji način imaju priliku da otkriju nešto drugačiji Milano ako posete kriptu San Sepolkro. Tim pre što su dostupne i organizovane noćne ture sa vodičem, kojom prilikom se lepota ranohrišćanskih kripti može upoznati uz svetlost koja dopire sa fenjera.

Smeštene ispod nekadašnjeg rimskog foruma, kripte su bile sklonište za prvobitne hrišćane, o čemu svedoče i freske koje su oni oslikali u vreme kada su u kriptama boravili.

Milano, Italija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

4. Terme na neobičnoj lokaciji

Rimske terme smeštene u tramvajskoj stanici, koja je tu nekada postojala, predstavljaju pravi raj za srce i dušu. Izuzev uživanja u banjskim sadržajima, kojih zaista ne manjka, posetiocima se nudi prilika da posete i Podvodni muzej.

Nije zapostavljen ni spoljni deo termi, jer su posetiocima na raspolaganju i tri bazena, napunjena toplom termalnom vodom.

Milano, Italija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

5. Večera tokom tramvajske vožnje

Mnogo toga zanimljivog i jedinstvenog ima u Milanu, pa i restorani u kojima se može uživati tokom vožnje tramvajem.

I dok se jedan od dva tramvaja strpljivo probija milanskim ulicama, gosti neobičnih restorana mogu uživati u pažljivo odabranom meniju, koji čini pet jela za ručak i večeru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgledaju ulice Milana na dan veoma važne utakmice za crveno-bele

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja