• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepoznatljivi italijanski šmek lako je uočljiv u ovom slovenačkom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo osam vekova je Koper bio pod vlašću Mletačke republike. I upravo tom periodu i može da zahvali ovaj danas slovenački grad za to što se razlikuje od drugih i što ima prepoznatljiv italijanski šmek

  • 0
Koper, Kopar, Slovenija Foto: Pixabay/MAILAI

Antički grad Aegidu na obalama Jadranskog mora osnovali su stari Grci. Kasnije njime vlada antički Rim, da bi u jednom trenutku u njemu boravili i stanovnici Trsta, od koga je današnji Koper ili Kopar udaljen tek oko 20 kilometara.

Glavna luka cele zemlje je upravo Kopar, ističe „Vikipedija“. Uz to je i „jedino veće primorsko naselje“ u celoj Sloveniji.

Italijanski šmek slovenačkog grada

Gotovo osam vekova je Koper bio pod vlašću Mletačke republike. I upravo tom periodu i može da zahvali ovaj danas slovenački grad za to što se razlikuje od drugih i što ima prepoznatljiv italijanski šmek.

Koper, Kopar, Slovenija Foto: Pixabay/djordjer1982

Iako vlast nad gradom zatim preuzima Habzburška monarhija, grad i dalje podseća na italijanski.

Po završetku Velikog rata Koper najpre pripada Italiji, da bi u sastav Republike Slovenije, odnosno tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ušao tek 1954. godine.

Grčki mit o nastanku Kopra

Vrlo interesantna legenda se vezuje za nastanak ovog, danas slovenačkog grada, koji su osnovali antički Grci. U njoj se pominju starogrčka boginja mudrosti, Atina i bog mora, Posejdon, te svađa između njih dvoje.

Koper, Kopar, Slovenija Foto: Pixabay/MAILAI

Nedugo nakon borbe između Atine i Posejdona, nastao je i Koper i to od Atininog štita. Naime, kako navodi „Visitkoper“, u toku borbe ovih božanstava, Atina je ispustila štit u vodu i od njega je nastalo prvobitno ostrvo, odnosno grad.

Smatra se i da poreklo naziva Kopra iz perioda kada su grad naseljavali antički Grci, zapravo ima veze sa ovom legendom. Naime, grad je nazvan Aegida, što je reč koja se u jeziku starih Grka koristila za označavanje štita.

Bogato nasleđe

Zbirka Zavičajnog muzeja Koper može se pohvaliti velikim brojem predmeta, koji omogućavaju posetiocima da izbliza upoznaju dugu i bogatu istoriju ovog slovenačkog grada, ističe „Slovenia.info“.

Koper, Kopar, Slovenija Foto: Pixabay/MAILAI

Uz bogatu istoriju, Pretorijanska palata, koja je jedan od simbola Kopra, neretko posetioce ostavi bez reči i osvoji na prvi pogled svojom elegantnom arhitekturom.

Srednjovekovna freska na kojoj su prikazane „igre smrti“, a koja se nalazi u Hrastovlju, i to u hramu posvećenom Svetoj Trojici, smatra se za jednu od najočuvanijih fresaka sa takvim prikazom i to ne samo u ovom delu Evrope, nego i u celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na pihtijadi u Rumenki i uverili se zašto su pihtije delikates

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja