• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve originalne slike čuvenog umetnika nalaze se u ovom poljskom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Kraljevskom zamku, koji je deo čuvene Kraljevske rute starog dela Varšave, pored ostalog nalaze se i dve slike koje je izradio Rembrant, što je jedna od gradskih atrakcija

  • 0
Varšava Foto: Shutterstock

Gotovo dvomilionska evropska metropola, Varšava je grad bogate i nadasve burne istorije. Porušen tokom Drugog svetskog rata, glavni grad Poljske ponovo je nikao iz pepela.

Staro gradsko jezgro Varšave sa razlogom je deo UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine i jedan od simbola današnje Varšave.

Upravo je takozvana Kraljevska ruta u starom delu grada neretko okarakterisana i kao jedna od najpoznatijih atrakcija Varšave. Uz Kraljevski zamak i Kraljevski park „Lazenki“, na Kraljevskoj ruti nalazi se i palata Vilanov, ističe „Warsawcitybreak“.

U gradu, u kome su nekada živeli i Šopen i Marija Kiri, danas postoje i brojni muzeji, ali i drugi zanimljivi sadržaji, u kojima mogu da uživaju turisti.

Varšava, Poljska Foto:Pixabay/12019

Sirena kao zaštitnica grada

Na grbu ovog poljskog grada nalazi se prikaz sirene, koja drži štit i mač, u spomen na zanimljivu legendu koja se i danas može čuti.

Takođe, na nekoliko lokacija u Vašravi mogu se videti i spomenici posvećeni baš tom mitskom biću.

U davna vremena, kada je na mestu Vašrave postojalo omanje selo, čiji su se stanovnici uglavnom bavili ribarenjem, jedna sirena zlatne kose pristigla je tokom reke Visle. Kako navodi lokalna legenda, koja je očuvana do današnjih dana, sirena je bila opčinjena prirodnim lepotama nekadašnje Varšave, pa je baš tu rešila da zastane i predahne.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/websi

Noći je provodila u vodi, a danju je uglavnom uživala u plićaku, pevajući i zabavljajući životinje. Ipak, ribarima se to baš i nije dopalo, jer su smatrali da ona plaši ribu, pa su odlučili da nešto preduzmu po tom pitanju.

Međutim, nakon što je sirena zapevala pesmu o reci Visli, kako navodi „Warsawtour“, ribari su od te ideje odustali, te doneli odluku da sireni ipak neće nauditi, već će je pustiti da uživa u reci, a oni u njenoj umilnoj pesmi.

Nažalost, kao i u svakoj sličnoj legendi, tako i u ovoj postoji onaj zli lik. Bio je to lokalni trgovac, koji je želeo da od njenog umilnog pevanja zaradi, pa ju je zato uhvatio, zatvorio u sanduk od drveta i počeo da je vodi po vašarima.

I opet, kao i u većini sličnih legendi, pojavljuje se spasilac, oličen u sinu jednog ribara. Pored toga što je spasio sirenu, on je trgovca za njegovo nedelo kaznio. Od tada, sirena i dalje obitava u vodama Visle, a kako navodi lokalna legenda, drži obećanje da će čuvati i ribare i njihovo mesto, o čemu svedoči i njen lik na gradskom grbu.

Dva platna velikog majstora

U Kraljevskom zamku, koji je deo čuvene Kraljevske rute starog dela Varšave se, pored ostalog nalaze i dve slike koje je izradio Rembrant, što je jedna od gradskih atrakcija.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/jackmac34

Ništa manje zanimljiva nego poseta Katedrali je i šetnja ulicama starog gradskog jezgra Varšave.

U gradu postoji i Šopenov muzej, kao i Palata kulture i nauke, a kako ističe „Warsawcitybreak“, tu su i Narodni muzej Varšava i druge kulturne institucije.

Takođe, grad se može pohvaliti i brojnim restoranima, ali i mestima za kupovinu, te različitim festivalima, umetničkim izložbama i drugim događajima, što sve upotpunjuje ugođaj turista prilikom posete Varšavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gradići na granici Česke i Poljske donose MMA spektakl: Zavirite u skrivene kutke grada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja