• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su najprljavije plaže u Evropi: Budite pažljivi pri izboru odmora

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Plava voda, pesak i sunce. Ovako većina ljudi zamišlja svoj letnji odmor. Da bi se izbeglo da ovo postane promašaj, važno je izbegavati neke evropske plaže.

  • 0
Plaža, Francuska Foto: Shutterstock

Najpopularnije destinacije za odmor iz godine u godinu su Italija, Francuska, Španija i Portugal.

Iako su slikovite plaže, kratka putovanja i dobra hrana primamljivi, treba biti oprezan pri odabiru primorskog odmarališta u ovim zemljama. Jer - nije svaka plaža bezbedna za kupanje.

Na nekim mestima postoji čak i zdravstveni rizik, pa bi zato, prema pisanju "blick.ch" trebali da izbegavate sledeće plaže.

Plaža Saint-Michel-en-Greve (Bretanja, Francuska)

U francuskom regionu Bretanja, zelene alge su problem koji se ponavlja već nekoliko decenija. Invazivne alge same po sebi ne predstavljaju problem. Međutim, nitrati sve više pronalaze svoj put u morsku vodu. Rezultat: alge se šire kao lude - i oslobađaju vodonik sulfid kada se raspadnu. Ovaj gas, zauzvrat, može da izazove glavobolju, mučninu i iritaciju očiju.

Plaža, Francuska Foto: Shuttersock

Peščana plaža Plage Saint-Michel-en-Greve duga oko četiri kilometra takođe je pogođena kugom algi. Evropska agencija za životnu sredinu ju  je klasifikovala kao "siromašnu" od 2021. godine. Francuska pokušava da se uhvati u koštac sa ovim problemom i svake godine ulaže oko milion evra u uklanjanje algi. Pa ipak, zbog lošeg kvaliteta vode u regionu, plaže su više puta zatvorene.

Plaža de La Gravet (Antib, Francuska)

Opština Antib leži između poznatih gradova Kana i Nice. Kao deo Francuske rivijere, ovo područje je popularno među turistima. Ipak, plaža Plage de La Gravette je okružena kamenim zidom i zbog toga ima poteškoća da cirkuliše.

Prošlog leta došlo je do prevelikog razmnožavanja enterokoknih bakterija koje mogu da izazovu trovanje krvi i infekcije urinarnog trakta. Plivanje je zato bilo zabranjeno na kratko.

Hoće li se isto dogoditi i ove godine? Opština Antib radi na poboljšanju kvaliteta vode za sezonu 2024.

Oblast Kalabrije (Italija)

Na samom jugu kopnenog dela Italije leži oblast Kalabrije, važan lučki grad koji povezuje Siciliju sa kopnom. Duž grada se prostire 12 kilometara dug deo obale i obuhvata sedam plaža.

Plaža Italija Foto: Shutterstock

Ali plivanje ovde nije dozvoljeno. još od leta 2019. godine. To je bilo nakon što je nekoliko kupača završilo u bolnici sa infekcijama zbog fekalne kontaminacije.

Palermo (Italija)

Kvalitet vode u stalnom opadanju je takođe i u blizini grada Palerma na Siciliji. Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, oko polovine susednog obalnog pojasa dugog 17 kilometara smanjeno je sa ocene "odlično“ na "adekvatno". Dve izdvajojene plažice se čak smatraju i "lošom".

Gradonačelnik je već nekoliko puta morao da interveniše i zabrani kupanje - zbog fekalnih bakterija u otpadnim vodama i mogućeg zagađenja podzemnih voda sa deponija. Takođe je dao da se obnovi kanalizaciju i očisti plaže, ali priroda se još uvek oporavlja od zagađenja.

Prlaža do Camilo (Algarve, Portugal)

Plivanje je moralo da se zabrani i u blizini južnog portugalskog grada Lagosa 2020. zbog fekalnih bakterija. Jedno od područja pogođenih ovim bila je plaža Praia do Camilo, čiji je glavni problem - blizina grada. Zbog nekontrolisanog odlaganja otpadnih voda, kvalitet vode je u stalnom opadanju.

Plaža Portugal Foto: Shutterstock

Ali ova plaža nije izolovan slučaj. Prošle godine, portugalska organizacija za zaštitu životne sredine "Zero" upozorila je da se kvalitet vode u celoj Portugaliji pogoršava: zabrana kupanja je na snazi na 28 plaža u zemlji od 2022. godine.

Plaža del Forum (Barselona, Španija)

Termoelektrana, postrojenje za spaljivanje mlinova i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ovo može da se nađe u blizini španske plaže Plaja del Forum u Barseloni. Evropska agencija za životnu sredinu već četiri godine poziva da se plaža zatvori zbog lošeg kvaliteta vode koji je rezultat izlivanja kanalizacije i sedimentacije iz reke Besos.

Međutim, katalonska uprava za vode se bori protiv zabrane kupanja i tvrdi da je analiza vode dobra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Fatamorgana ili nešto drugo: Dijamantska plaža na Islandu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja