• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja na raskršću Evrope i Azije nudi posetiocima autentična iskustva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Masivni planinski venci, crnomorska obala i obilje zelenila, ali i predela netaknutih prirodnih lepota - sve to nudi Gruzija

  • 0
Adjara, Gruzija Foto: Pixabay/99mimimi

Mnogo je toga po čemu je Gruzija poznata, a najpre po poziciji koju zauzima, budući da je u pitanju zemlja koja se nalazi na raskršću evropskog i azijskog kontinenta. Pećinski gradovi, srednjovekovne svetinje, blizina Crnog mora i Kavkaskog venca, ali i brojni mitovi i legende, te različite kulture i veroispovesti doprinose tome da Gruzija bude prepoznata kao destinacija koja nudi autentična iskustva.

Na nadmorskoj visini od 5.203 metra nalazi se Šhara, najviši vrh Velikog Kavkaskog lanca, dok je na nadmorskoj visini od 3.301 metara Abuli, koji je najviši na Malom Kavkazu, navodi „Georgia.travel“. Samim tim što je trećina ukupne teritorije zemlje planinska, to ljubitelji planinarenja i adrenalinskih aktivnosti imaju mnogo razloga da posete Gruziju.

Oblje rečnih tokova čini Gruziju još interesantnijom. Čak više od 850 slatkovodnih jezera i preko 26 hiljada rečnih tokova prisutno je na gruzijskoj teritoriji. Oko 60 hiljada kilometara iznosi ukupna dužina rečnih tokova u ovoj zemlji, što sasvim jasno ukazuje na bogatstvo Gruzije u pogledu prirodnih resursa.

Batumi, Gruzija Foto: Pixabay/irab

Sigurnost u Gruziji

Uprkos činjenici da je u pitanju destinacija koja je i te kako zanimljiva, mnogi koji žele da posete Gruziju neretko postavljaju pitanje i o sigurnosti.

Kako navodi „Advantour“, turisti nemaju razloga za zabrinutost, jer je u pitanju destinacija sa niskom stopom kriminala i u tom smislu se može smatrati sigurnom. Budući da se prema dostupnim statističkim podacima povećava broj turističkih poseta tokom minule decenije, to i Gruzija kontinuirano vodi računa o borbi protiv kriminalnih aktivnosti, ali i korupcije.

Batumi, Gruzija Foto: Pixabay/svetlbel

Raznolikost na prvom mestu

Masivni planinski venci, crnomorska obala i obilje zelenila, ali i predela netaknutih prirodnih lepota - sve to nudi Gruzija.

Različite vrste turizma se susreću na gruzijskom tlu, pa izuzev verskog i kulturnog, ova interesantna zemlja nudi i brojne avanture za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti. Paraglajding, rafting i brdski biciklizam, samo su neke od njih.

Gruzija, Tbilisi Foto: Telegraf.rs

U pogledu verskog turizma glavni grad zemlje - Tbilisi možda je i najznačajniji. Posebno je u tom smislu zanimljiv podatak da se izvorno gruzijsko, jermensko i muslimansko naselje, koji su još tokom petog veka funkcionisali u okviru drevne prestonice, danas nalaze jedno nadomak drugog u ovom gradu.

Sve to omogućuava gotovo svakom posetiocu da pronađe i destinaciju i aktivnost u Gruziji u kojoj će imati prilike uživa. U pitanju je fascinantna zemlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatna ekspedicija 17-godišnjaka: Napravili svoj čamac i uputili se ka Crnom moru!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja