• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo autentično planinsko selo predstavlja Grčku na drugačiji način

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogata istorija i zanimljiva arhitektura čine Mecovo, selo u regiji Epir, jednom od vrlo popularnih destinacija u Grčkoj

  • 0
Selo Mecovo, Epir, Grčka Foto: Shutterstock

Da Grčka nije samo idealna letnja destinacija, dokaz su i mnoga, vrlo interesantna planinska sela i druge atrakcije koje ova zemlja nudi. Bogata istorija i zanimljiva arhitektura čine Mecovo, selo u regiji Epir, jednom od vrlo popularnih destinacija u Grčkoj.

Tradicionalizam je uočljiv na svakom koraku ovog vlaškog sela, koje se nalazi na području planinskog lanca Pindos i, iako je naročito interesantno posetiti Mecovo u toku zime, ova destinacija i te kako može da bude zanimljiva i u ostalim periodima godine.

Najpoznatiji planinski trg

Iako u Grčkoj postoje i druga zanimljiva planinska sela, Mecovo važi za jedno od najpoznatijih u turističkom smislu, pa ne čudi što “Visitgreece” navodi da je trg u tom selu i najpoznatiji planinski trg u celoj zemlji.

Selo Mecovo, Epir, Grčka Foto: Shutterstock

U njegovoj blizini nalazi se i crkva izgrađena još tokom 15. veka, koja je posvećena Svetoj Petki. Izuzev po bogatom nasleđu, ova svetinja je poznata i kao mesto okupljanja lokalnog, vlaškog stanovništva, koje neretko oblači i tradicionalne nošnje, što samom selu daje posebnu dozu autentičnosti.

Muzeji u Mecovu

Ljubitelji umetnosti i kulture će naročito imati priliku da uživaju ukoliko posete ovo tradicionalno planinsko selu u grčkoj regiji Epir.

Selo Mecovo, Epir, Grčka Foto: Shutterstock

Izuzev Muzeja narodne umetnosti, u kome se nalaze eksponati koji svedoče o bogatoj istoriji Mecova, u ovom selu se nalazi i Averofov muzej neohelenske umetnosti. Mnoga dela poznatih nacionalnih umetnika se u njemu mogu videti, pa posetioci imaju prilike da izbliza vide i slike, ali i skulpture nekih od poznatijih grčkih umetnika.

Priroda u Mecovu

I mada se ne može osporiti da je Mecovo zanimljiva destinacija u pogledu kulture i istorije, budući da je u pitanju selo koje je u velikoj meri uspelo da očuva svoju autentičnost, priroda je ono što mnoge posetioce takođe fascinira.

Selo Mecovo, Epir, Grčka Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

U vrtu Averofitos mogu se videti brojne endemske vrste karakteristične za Pindos, a svež planinski vazduh će samo poboljšati celokupan utisak.

Šetnja kaldrmisanim ulicama Mecova ili poseta jednom od najpoznatijih vidikovaca, na kome je nekada postojao i zamak, svakako će upotpuniti boravak u ovom planinskom selu u Grčkoj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Obeleli vrhovi Golije za par minuta: Zima bez snega vam je ko selo bez crkve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja