• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj španski grad proglašen je Zelenom prestonicom Evrope za 2024. godinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoštvo lepo uređenih zelenih površina, ali i različiti projekti i ideje koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života u gradskoj sredini, svakako su doprineli da Valensija ponese ovogodišnju titulu

  • 0
Valensija, Španija Valensija / Foto: Pixabay/themil

Čini se da je Evropska komisija primetila značajan trud koji nadležni u Valensiji ulažu u poštovanje i poboljšanje kvaliteta životne sredine, te je ovom španskom gradu dodelila prestižnu titulu - Zelena prestonica Evrope za 2024. godinu (engl. European Green Capital 2024). Mnoštvo lepo uređenih zelenih površina, ali i različiti projekti i ideje koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života u gradskoj sredini, svakako su doprineli da Valensija ponese ovogodišnju titulu.

Koliko gradske vlasti vode računa o zelenim površinama, jasno pokazuje i to što se one prostiruu na čak oko pet miliona kvadratnih metara, ističe „Visitvalencia“.

Šetnja stazom dugom oko devet kilometara, koja se proteže nekadašnjim tokom reke Turia, predstavlja jednu od vrlo zanimljivih aktivnosti tokom posete Valensiji. Tim pre što se duž rute mogu videti i lepo uređene zelene površine, a posetiocima je omogućeno i da se bave različitim rekreativnim, ali i sportskim aktivnostima.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/weroarnau

Parkovi, parkovi i opet parkovi

Pored lepo uređenih zelenih površina, Valensija se može pohvaliti još nečim. Na periferiji ovog španskog grada postoje prave pravcate prirodne oaze, olične u parkovima prirode.

Oko pola sata udaljen od samog centra Valensije nalazi se "Park prirode de l’Albufera", u kome obitava mnoštvo ptica, budući da u parku postoje i močvarni predeli. Izuzev mogućnosti obilaska parka pešice, postoji i opcija vožnje čamcem, a turisti kojima se ta ideja više dopada, mogu u lepotama parka uživati toko vožnje bicikla.

Na površini od oko osam hiljada hektara prostire se Park prirode Turija. Smešten u blizini toka istoimene reke, ovaj park posetioci mogu upoznati kako pešice ili biciklom, tako isto i jašući na konjima, što predstavlja naročito atraktivnu aktivnost.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/ebroslu

Uživanje u ukusima lokalne kuhinje

Budući da se na površini od oko 120 kvadratni kilometara u okolini Valnesije nalaze imanja na kojima lokalno stanovništvo gaji i voće različitih vrsta, ali i povrće, jasno je zbog čega je 2017. godine upravo ovaj španski grad poneo titulu Prestonice održive urbane hrane. Zapravo, uzgoj tih kultura u okolini grada nema negativan uticaj na životnu sredinu, te se to navodi tek kao jedan od razloga za pomenutu titulu.

Prilikom posete Valensiji, izuzev boljeg upoznavanja mnogih gradskih znamenitosti, svakako ne treba propustiti ni posetu lokalnoj pijaci, na kojoj se, između ostalog prodaje i povrće i voće koje je uzgajano u okolini grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja