• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvojica šefova država i jedno izolovano područje čine ovu državu posebnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godine 1278. i 1288. se uzimaju kao period kada je Kneževina Andora osnovana i to nakon potpisivanja dva ugovora, čiji su potpisnici jedan nadbiskup i jedan grof, zahvaljujući kojima je uspostavljen suverenitet nad tom teritorijom

  • 0
Kneževina Andora Foto: Pixabay/tonyprats

Nakon što je lokalno stanovništvo pružilo pomoć u borbi protiv Saracena, daleke 805. godine je Karlo Veliki osnovao Andoru. Tako barem veli legenda.

Ipak, ono što je poznato, jeste da je ova zemlja prvi put pomenuta u pisanim dokumentima polovinom devetog veka.

Godine 1278. i 1288. se uzimaju kao period kada je Kneževina Andora osnovana i to nakon potpisivanja dva ugovora, čiji su potpisnici jedan nadbiskup i jedan grof, zahvaljujući kojima je uspostavljen suverenitet nad tom teritorijom.

I upravo zato se i kao kuriozitet izdvaja podatak, koji navodi „Visitandorra“. Naime, Kneževina Andora spada u red retkih država u celom svetu koje se mogu pohvaliti čak dvojicom šefova država. Jedan je arhiepiskop od Urgela, a drugi je predsednik Republike Francuske. Naziv koji se često koristi u tom slučaju jeste ko-prinčevi (engl. Co-Princes).

Najviši evropski glavni grad

Uzevši u obzir da se Andora la Velja, glavni grad i prestonica Kneževine Andora nalazi na nadmorskoj visinikoja je viša od hiljadu metara, tačnije smešten je na 1.023 metra nadmorske visine, to on važi i za najvišu prestonicu na tlu Starog kontinenta.

Kneževina Andora Foto: Pixabay/damedia

Oivičena teritorijom Francuske i Španije, u Pirinejima, Andora zauzima površinu koja je nešto manja od pet stotina kvadratnih kilometara. I baš zato se svrstava u red površinski najmanjih država na evropskom tlu, ističe „Vikipedija“.

Glečerska dolina kao atrakcija

U jugoistočnom delu zemlje nalazi se izolovano područje, koje je od 2004. godine deo Liste svetske baštine UNESCO-a i prvo je na toj listi u celoj zemlji, i za sada jedino.

Na površini tek nešto većoj od 42 kvadratna kilometra nalazi se glečerska dolina koja nosi naziv Madriju-Klaror-Perafita.

Zahvaljujući poziciji koju zauzima, te činjenici da je u pitanju prilično izolovano područje, tu obitavaju mnoge retke, ali i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Samo sa jedne strane je ovo područje oivičeno španskom teritorijom, dok ga sa preostale tri okružuju planine, što ga čini ne tako lako dostupnim, budući da se do ove prirodne atrakcije Andore najpre može stići pešice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja