• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banjsko lečilište na Fruškoj gori prepoznatljivo je po kuli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim onima, koji jednostavno žele da se opuste u prirodnom okruženju, banja Vrdnik može da bude od koristi i onima, koji pate od srčanih, ali i reumatskih oboljenja

  • 0
Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Tek oko pola sata vožnje od Novog Sada i duplo više iz pravca Beorgada potrebno je da bi se stiglo u banjsko lečilište na Fruškoj gori.

Osim onima, koji jednostavno žele da se opuste u prirodnom okruženju, banja Vrdnik može da bude od koristi i onima, koji pate od srčanih, ali i reumatskih oboljenja.

Oko 32 stepena Celzijusove skale je temperatura lekovitih, termo-mineralnih voda ove banje, a kako navodi „Wellness-spa“, posetiocima banje Vrdnik na raspolaganju su i usluge banjskih centara, namenjenih kako analizama od strane stručnih lica, tako isto i lečenju, ali i rehabilitaciji.

Vrdnička kula

Iako je blizina Fruške gore sasvim dovoljna za ljubitelje nešto aktivnijeg odmora, koji posećuju ovo banjsko lečilište, Vrdnička kula je, bez sumnje, znak raspoznavanja istoimene banje.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Zvanično je utvrđenje, čiji je ostatak ova kula, 1315. godine prvi put pomenuto u pisanim izvorima, navedeno je na sajtu NP Fruška gora.

Budući da su tokom sprovedenih istraživanja samog lokaliteta otkriveni materijalni ostaci, koji datiraju iz perioda rimske vladavine tim područjem, to se i smatra da je utvrđenje bilo podignuto mnogo pre nego što se pominje u pisanim izvorima.

Tačnije, pretpostavka je da se to zbilo u vreme kada je Svetim Rimskim carstvom vladao car po imenu Prob, što se zbilo u periodu između 276. i 282. godine. Poznato je da je on stolovao u antičkom Sirmijumu, danas Sremskoj Mitrovici. I baš zato se smatra da je Vrdnička kula, odnosno utvrđenje čiji je deo bila, zapravo predstavljalo svojevrsnu osmatračnicu, koja je trebalo da štiti Sirmijum.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Sa mesta na kome se danas nalazi Vrdnička kula, posetioci istoimene banje imaju priliku da uživaju u, malo je reći, fantastičnom pogledu na Frušku goru i okolinu.

Bogata okolina lečilišta

Ako se uzme u obzir podatak da je banja Vrdnik na području Fruške gore i da je od Novog Sada deli tek oko pola sata vožnje, biće i mnogo jasnije zbog čega ne treba propustiti obilazak okoline ovog lečilišta.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Izuzev brojnih srpskih srednjevekovnih manastira, koji se upravo na Fruškoj gori nalaze, svakako ne treba proputiti ni obilazak Vrdničke kule, poznate kao znak raspoznavanja same banje.

U toku toplijeg perioda godine, posetioci banje Vrdnik imaju priliku da dodatno uživaju i na Pavlovačkom, odnosno Bečenovačkom jezeru, koja se takođe nalaze u okolini ovog banjskog lečilišta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Počela trka na najdužoj trim stazi: Fruška Gora ima još jednu atrakciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja