• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuda za Prvi maj? Ako želite da bolje upoznate Srbiju, evo 5 predloga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banje, planine, jezera i atraktivni gradovi, svega toga ima u Srbiji. I mnogo više

  • 0
Planina Golija Foto: Shutterstock

Mnogima su prvomajska putovanja prilika ne samo za kratki predah od svakodnevnih obaveza i opuštanje sa porodicom ili prijateljima, već i za bolje upoznavanje prirodnih lepota naše zemlje.

Iako će se i ove godine, kao i mnogih prethodnih, ići na uranke na neku od uobičajenih lokacija u blizini mesta stanovanja, biće i onih ljudi koji će želeti da se upute na nešto udaljenije destinacije, ne bi li uživali u svemu onome što naša zemlja može da ponudi.

Banje, planine, jezera i atraktivni gradovi, svega toga ima u Srbiji. I mnogo više.

1. Ovčar banja

Tek oko 20 kilometara deli Ovčar banju od grada Čačka, a u njenoj nepsorednoj blizini su planine Ovčar i Kablar.

Ovčar Banja, Srušeni most Foto: Nikola Tomić

Izuzev po termo-mineralnim vodama, koje se smatraju lekovitim, Ovčar banja je poznata i po blizini brojnih srednjevekovnoh svetinja, pa se neretko naziva i Srpskom Svetom Gorom.

Ukupno je deset svetinja na tom području, pa je Ovčar banju dobro posetiti i tokom prvomajskih praznika. Ako ne zbog uživanja u blagodetima lekovitih voda ove banje, onda svakako zbog posete nekom od manastira, koji se tu nalaze.

Ivanjica, Golija Foto: RINA

2. Golija

Smeštena u jugozapadnom delu Srbije, planina Golija je u tom delu zemlje i najviša. Posebno je zanimljiv njen oblik, budući da nalikuje latiničnom slovu “s”.

U okviru Parka prirode Golija, koji zauzima površinu veću od 75.000 hektara, izdvaja se Rezervat prirode “Golija-Studenica”, koji je proglašen od strane UNESCO-a i zauzima površinu od oko 53.000 hektara.

Kao jedna od osobenosti Golije pominju se takozvana tresavska jezera, među kojima su Dajićko jezero i Košaninova jezera najpoznatija.

3. Sokobanja

Budući da su istraživanja ukazala na to da je područje Sokobanje još u periodu praistorije bilo prepoznato kao lečilište, te da se vremenom razvio i banjski turizam, to se ona svrstava među najstarije banje u našoj zemlji.

Blizina planina Rtanj i Ozren, reka Sokobanjska Moravica koja kroz nju protiče, ali i čuveno izletište Lepterija, te ostaci srednjevekovnog Soko Grada, dodatni su razlozi zbog kojih treba posetiti ovu banju.

4. Divčibare

Stotinak kilometara deli glavni grad naše zemlje i Divčibare, gradsko naselje na planini Maljen, koje je vremenom postalo poznata turistička atrakcija u tom delu Srbije.

Divčibare Foto: RINA

Zbog klimatskih karakteristika koje preovlađuju na tom području, Divčibare se karakterišu i kao vazdušna banja.

5. Resavska pećina

Prirodno dobro od izuzetnog značaja, Resavska pećina je i jedna od najpoznatijih u našoj zemlji. Poznata i kao Divljakovačka, nalazi se na oko 20 kilometara udaljenosti od Despotovca.

Zbog gotovo nestvarno lepih pećinskih ukrasa, Resavska pećina se neretko karakteriše i kao najlepša među mnogim pećinama Srbije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčki bloger i influenser pozdravio čitaoce i čitateljke portala Ona.rs iz Soko banje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja