• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od čak 200 vrsta lekovitih biljaka raste na ovoj srpskoj planini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da priroda nije štedela, dokaz je i podatak da čak oko 650 biljaka raste na području Goča. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je više od dve stotine njih svrstano u lekovite, ali i aromatične

  • 0
Planina Goc Foto: Wikipedia/Bobik

Kao jedna od posebnih atrakcija Vrnjačke banje, svakako se izdvaja i planina Goč, koja se nalazi na nešto više od deset kilometara udaljenosti.

Interesentna podjednako i leti i zimi, ova planina je prekrivena bujnim šumama i na njoj se nalaze brojne omanje reke i potoci.

Na nadmorskoj visini od 1.126 metara je Ljutken, koji je i najviši vrh Goča. I baš zbog takve nadmorske visine se neretko i svrstava među niže planine, navodi TO Vrnjačka banja.

Obilje biljnih vrsta

Da priroda nije štedela, dokaz je i podatak da čak oko 650 biljaka raste na području Goča. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je više od dve stotine njih svrstano u lekovite, ali i aromatične.

Goč Foto: Mateja Beljan

I to je tek deo prirodnih bogatstava Goča.

Brojni su i izvori vode, koja se karakteriše kao zdrava i samim tim se smatra ispravnom za piće. Njih je čak oko 250.

Uz sve navedeno, na Goču je i jezero, koje nosi naziv Salište. Iako poznato po bistroj vodi, u njemu nije dozvoljeno kupanje.

planina Goč Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Goč je interesantan u svako doba godine

Ljubitelji prirode, svežeg i čistog vazduha, koji posećuju ovu planinu, imaju toliko toga da vide i dožive.

Goč Foto: Mateja Beljan

Da li će to biti jednostavno šetnja duž obeleženih planinskih staza ili samo uživanje u pogledu na predele fascinantne prirode, malo je važno. Mnogo je važnije imati na umu da zahvaljujući klimatskim karakteristikama koje na tom području preovlađuju, Goč važi za destinaciju, na kojoj boravak naročito pogoduje osobama koje su anemične, a smatra se i da utiče na jačanje, kako odbrambenih snaga organizma, tako isto i nervnog sistema. Takođe, postoje indicije da boravak na ovoj planini pogoduje osobama koje su psihički opterećene, ali i onima koji se susreću sa problemima vezanim za funkcionisanje disajnih organa i kardiovaskularnog sistema.

Vrnjačka Banja, planina Goč Foto: Shutterstock

Sasvim dovoljno za odmor i oporavak.

Budući da na Goču postoje i ski staze, to se slobodno može reći da je planina interesantna za posetu i tokom hladnijeg perioda godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvomajski uranak pod snegom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja