• 1

Vreme čitanja: oko 12 min.

Palermo je veličanstven, a Ćefalu magičan: Uverili smo se zašto letovanje na Siciliji vredi svaki evro

Vreme čitanja: oko 12 min.

Dok gledate aranžmane birajući savršenu destinaciju za ovogodišnje letovanje, savetujem vam da cene boravka na Siciliji ne upoređujete sa drugim destinacijama i vagate kako ovde imate polupansion, a tamo negde all-inclusive (pa još preko) za iste novce. Jednostavno, doživljaj nije isti...

  • 1
Sicilija, Palermo Foto: Ivana Nikolić

Sicilija... Ostrvo limuna, kolevka mafije, smaragd Mediterana. Idealno odredište za sve one koji vreme odmora koriste da okrepe dušu, odmore telo i poslažu misli.

Dok gledate aranžmane birajući savršenu destinaciju za ovogodišnje letovanje, savetujem vam da cene boravka na Siciliji ne upoređujete sa drugim destinacijama i vagate kako ovde imate polupansion, a tamo negde all-inclusive (pa još preko) za iste novce. Jednostavno, doživljaj nije isti... Svaka destinacija ima svoje čari i postoji razlog zašto retko koji hotel na Siciliji nudi koncept "sve uključeno", jer realno, ostrvo je toliko savršeno da ćete u hotele svraćati samo da prespavate i eventualno doručkujete.

Kada sam vas upoznavala sa čarima istočnog dela ovog fascinatnog ostrva i otkrivala vam lepote Taormine, Letojanija, Isola Belle, Naksosa i Savoke, nisam vam mnogo pričala o cenama i mogućnostima kako obići Siciliju. Realno, varijante su brojne. Jedna od njih je da sopstvenim vozilom stignete na ostrvo. Vremenski i finansijski gledano možda malo veći zalogaj, ali sve ima svoje draži. Za početak, ova varijanta vam omogućava da bez ograničenja obiđete svaki kutak u vremenskim okvirima koji vama odgovaraju. Meni je više odgovarala avionska varijanta. Dva sata leta i tu si, pa se organizuj za dalje...

Ukoliko imate taj luksuz da mesecima unapred znate kada ćete i kako ići na odmor, a volite da cunjate u sopstvenoj režiji, preporuka je da tad već pokušate i da rezervišete rent-a-car, jer ćete imati više mogućnosti oko odabira vozila i dolaska do istih po pristupačnijim cenama. U piku sezone verovatno u ponudi ostati samo luksuznije varijante, kojima je i cena dosta viša (100 evra + na dan), što bi moglo malo da vam naruši koncepciju.

Iako mogućnost iznajmljivanja vespi i motocikala postoji, uglavnom se oni prvi razgrabe, tako da ćete na kraju biti prinuđeni da rentate džipove, ili da se oslonite na gradski prevoz i železnicu (što je ovde svakako odlična i finansijski pristupačna opcija). Naravno, postoje i agencijske ture, što uvek i preporučujem "novopridošlima", jer u tom slučaju možete da isključite mozak. Na vama je jedino da se "nacrtate" na dogovorenom mestu u dogovoreno vreme i prepustite se uživanju. Iskoristiću priliku da se javno zahvalim Duletu, Miri, Ivani, Sari, Radetu, Filipu i ostatku ekipe agencije Big Blue, jer su moj boravak ovde učinili savršenim.

Osmehom do osmeha

Kada jednom kročite na Siciliju, ne očekujte da će vas kao na "čizmi" veselo dočekivati i nutkati vam sve živo. Jednostavno, Sicilijanci se ne pridržavaju bezbrižnih južnoitalijanskih običaja. Ipak, ne možete da im zamerite, život im je više puta bio gorak nego sladak.

Iako možete sresti raspevane bucmate čikice, koji su spremni da vam daju srce na dlanu, u početku vam Sicilijanci mogu delovati mrzovoljno, zatvoreno i, pa mogu tako slobodno da kažem, nadrndano... Ipak, ne dopustite da vas ta nepristupačnost odbije. Ukoliko ih razoružate osmehom i osete da ste dobra duša, videćete kako počinju da se tope pred vama kao savršeni sicilijanski sladoled. Prethodno budite spremni da prevrnu očima ako im u poslepodnevnim časovima tražite kapućino (oni ga piju uglavnom do 11 sati), ili ako im produžavate espreso.

Nisu oduševljeni ni ako ispred vitrina pola sata merkate njihove slatkiše neodlučni šta biste uzeli. Zgrabite kanole, kao svaki pravi Sicilijanac, pa posle eksperimentišite bez i da pitate šta je šta. Znajte da svaki njihov slatkiš zadovoljava čula i najprobirljivijeg zanovetala. Za to možete da okrivite Arape koji su kroz vekove sicilijansku kuhinju začinili do maksimuma. Tu je kasato, torta punjena kremom od rikote i ukrašena pastom od badema i kandiranog voća. Obavezno probajte bućelati, testo sa smokvama, ukus je rajski. Ljubitelji marcipana će svakako odlepiti jer prave kojekakve đakonije u obliku breskve, pomorandže, limuna i kruške... Sladole neću ni da vam pominjem, mamiće vas sa svakog ugla i ne zna se gde je bolji.

Pre slatkiša, osvetite se slanišima

Uživanje u sicilijanskoj kuhinji počinje već za doručkom. Mamma mia... Kad od ranog jutra u hotelu krenete da gledate u sireve, pamet stane. Tu ubace malo badema, pa malo bibera, pa malo paprike, pa Bože, ima li šta lepše... Šunka, pršuta, čeri paradajz, masline, pa pavlaka, pa testa... Nemojte da vas bude sramota ako tri puta ustajete po još... Smeškaće se kada vide kako sa uživanjem njupate, pa će sve one pladnjeve iznova dopunjavati.

Možda vam pogled privuče i lepinja sa sladoledom, odnosno čuveni "brioche con gelato". Iako vam možda deluje čudno da to klopate za doručak, svakako probajte, pogotovo u vrelim letnjim mesecima. Fenomenalno je.

Sve zalijte ceđenim sokovima, začinite espresom koji je svuda odličan, pa istraživanje ostrva može da počne.

Ovog puta vodim vas do luksuznog letovališta na obodu veličanstvenog Palerma, a onda idemo i da obiđemo preslatki Ćefalu...

Savršeni Mondelo

Ukoliko vas fascinira Palermo, preporuka je da vam glavno sedište bude letovalište Mondelo koje se nalazi na obodu grada. Arapi su ovo čarobno mesto svojevremeno zvali Luka blata, ali Mondelo je za tih hiljadu godina prešao dug put od močvarnog područja do fascinantnog letovališta.

Mondelo se može pohvaliti neverovatnom plažom od najfinijeg belog peska, dugom gotovo dva kilometra, koju zapljuskuje nestvarno plavo Tirensko more.

Svuda gde se okrenete privlače poglede vile u liberti stilu koje koštaju i po nekoliko miliona evra, a tu je i mnoštvo restorana sa preukusnim morskim plodovima, brojni barovi, a živahna letnja atmosfera opija.

Od Palerma, sa kojim ste povezani gradskom linijom 806, deli vas 700 metara visoki Montpelegrino. Mesto krasi predivno šetalište duž obale i čuveni Čarlston, danas "Alle Terrazze", restoran u kojem su se nekada okupljali mafijaši da pregovaraju, a danas tu turisti sa guštom uživaju u specijalitetima. Terasa okrenuta ka moru pruža nestvaran pogled na zaliv Mondelo, od Montepelegrina na jugu pa sve do Monte Gala na severu.

Ovo mesto odiše luksuzom jer su upravo ovde aristokratske porodice Palerma kupovale zemljište i angažovale najbolje arhitekte da im izgrade veličanstvene letnje vile. I sada dok hodite ulicama Mondela jasno vam je zašto je upravo ova lokacija bila aristokratska "letnja idila".

Boravak u hotelu Splendid la Torre takođe je jedinstveni doživljaj. Moja soba imala je direktan pogled na more i ljudi moji, nema ništa lepše nego kad vas ujutru obuzme to plavetnilo. Sam hotel izgrađen je na stenama, tik uz park prirode i tvrđavu, a miris mora je nestvaran.

Treba napomenuti i da je Mondelo raj za ljubitelje sporta. Njegovi nautički klubovi iznedrili su svetske i olimpijske šampione u jedrenju, a postoji i mnogo mogućnosti za vodene sportove - kajak, surfovanje, veslanje na dasci, jedrenje... Ljubitelji pešačenja mogu da uživaju u usponu na Montepelegrino, a zaljubljenici u more mogu da iznajme čamac i da se ceo dan vozikaju u zalivu po pristupačnim cenama. Znam da ćete, ukoliko ovde odsednete, sigurno svako malo pobeći u Palermo... Zato neka to bude naša sledeća stanica.

Dragulj Sicilije

Mislim da me nijedan grad do sada nije fascinirao koliko Palermo. Prestonica Sicilije prava je istorijska riznica u svakom pogledu. Arhitektonska čuda koja se nalaze na svakom koraku podsetiće vas da su ovde hodili Feničani, Normani, Turci, Arapi, Španci...

Grad je dom impresivne ulične umetnosti, trgovi su puni ljudi, a gde god se okrenete ostaćete očarani biserima arhitekture - od nestvarnog Teatra Masimo, pa sve do veličanstvene katedrale iz 12. veka, koja je podignuta na stubovima nekadašnje džamije na kojima se i dalje vidi urezani citati iz Kurana.

Grad je pun parkova, fontana, galerijica sa umetničkim delima, prodavnica čuvenih brendova i odeće i obuće ručne izrade. Gotovo na svakom koraku su restorančići gde možete probati najsavršenije aranćine (pohovane pirinčane kuglice punjene po želji svim i svačim, op. aut.), da se osvežite ceđenim sokom ili nazdravite uz aperol.

Mislim da nedelje pešačenja kroz ulice ovog veličanstvenog grada ne bi bile dovoljne da upoznate sve njegove čari. Sve kad od Masima krenete ulicom proleća ka Trgu četiri godišnja doba, odatle do Fontane srama i crkve iz normanskog perioda, a potom dalje da upoznate grad... Ulični svirači anđeoskog glasa nateraće vas da zastanete na gotovo svakoj raskrsnici, zažmurite i pitate se da li ste u životu obišli neko lepše mesto...

Ipak, dok u najudobnijoj obući koju imate hodite ulicama Palerma, shvatićete zašto su Sicilijanci toliko otresiti i nadrndani. Morate znati da je početkom sedamdesetih godina prošlog veka moć mafije na Siciliji bila toliko jaka da su bosovi bili ti koji su odlučivali ko će biti gradonačelnik. Nekad bi i oni sami zaseli u te fotelje, a običnom čoveku bilo je nemoguće da bez veze završi i najobičniji posao... Dakle, decenijama su Sicilijanci gledali kako im mafija uništava grad, samim tim i život.

Iako je sada nestvarno bezbedno, nekada su svi ovde živeli u grču i sa strahom izlazili napolje, jer su se na ulicama sicilijanske prestonice proteklih decenija odigrale neke od najžešćih mafijaških likvidacija, uključujući i ubistvo sveštenika Đuzepea Pina, koji se otvoreno protivio mafiji zbog čega je "sklonjen" na svoj 53. rođendan...

Sve i da niste došli sa predznanjem u ovaj grad, sve će vam biti jasno kada, dok krstarite mrežom sokaka, u svega nekoliko koraka stignete od rajskog sjaja do najgore bede. Tamo mermer, ovde mini-deponija kraj usamljene zgrade koja stoji urušena još od Drugog svetskog rata.

Sve će vam biti jasno i kada na pojedinim lokalima vidite natpis "addiopizzo", odnosno "zbogom reketu". Divićete se hrabrosti lokalaca koji žele da stanu na put mafiji tako što otvoreno podržavaju pokret koji se bori protiv plaćanja reketa... Fascinatno je kada shvatite koliko su siromaštvo i hrana (na koju su sicilijanci toliko ponosni) nekada osnažile mafiju, a sada su postali sredstvo kojim se stanovnici bore da praksi, koja ovde vlada vekovima, stanu na put.

Katedrala u Palermu, Sicilija Katedrala u Palermu Foto: Ivana Nikolić

Iako lokalci pokušavaju da Palermu vrate nekadašnji glamur, ožiljci od mafijaške vladavine i dalje su gotovo svuda vidljivi. Decenijama su predivni trgovi i barokne crkve propadali i biće potrebno mnogo vremena da im se vrati stari sjaj. Isto je i sa ljudima... Iz grada su 80-ih godina prošlog veka porodice bežale glavom bez obzira, pa i dan-danas ne postoji dom iz kojeg se bar jedan član nije otisnuo put zapadne Evrope u potrazi boljim sutra... Iako su univerziteti u Palermu odlični, mnogi po uzimanju diplome pakuju kofere i odlaze u Nemačku, Francusku, Austriju i tamo stvaraju porodice i plaćaju porez. Ne žele da "gube vreme" čekajući da Sicilija postane bolje mesto za život... Zvuči tako ex-Yu? Možda je i to razlog zbog čega nas Palermo toliko očarava...

Iako će možda trebati decenije da se Palermu vrati stari sjaj, pomak se i te kako vidi. Oni koji su ovde više puta boravili kažu da je grad neuporedivo čistiji i življi nego lani, a skele koje se postavljaju na fasade govore da je krenulo vreme preporoda. Za one kojima je Palermo "usputna stanica" ostaje im da upamte kakvo je sada stanje stvari, pa da sve uporede kada se opet jednom vrate...

Do tada, nek sa sobom ponesu živopisne slike sa tamošnjih ulica, a pogotovo pijaca, gde sve vrvi od užurbanih lokalaca koji prodaju i pazare sve od igle do lokomotive, kao i turista koji na jednom štandu kupuju limunćino ili aperol, dok sa tezge prekoputa naručuju pohovane lignje, usput gledajući rančeve od plute ili pazareći magnete kao suvenir...

Obećavam da ću u posebnom tekstu pisati o svim istorijskim biserima Palerma, objasniti zašto je katedrala toliko fascinatna, zašto morate da obiđete kraljevski dvor i park gde se nalazi najveći fikus na svetu... Nek vam ovo što sam vam do sada ispričala bude mamac da i sami posetite ovaj dragulj. Sada je vreme da krenemo dalje...

Prva stanica Kampofeliće 

Još jedan biser severne obale jeste Kampofeliće di Ročela, koji je smešten na nekih pola puta od Palerma do Ćefalua. Turisti ga obožavaju zbog nestvarno čiste tirkiznoplave vode i prelepih plaža. Mesto obiluje hotelima i obožavaju ga porodice sa decom, a osim brojnih restorana i barova ima tu i istorijskih bisera koje vredi posetiti, poput Bogorodičine crkve i stare tvrđave.

Sama tvrđava smešten je na litici i pogled na more je nestvaran. Kula datira još iz 14. veka i poziva turiste na "osvajanje". Ovde ćete uglavnom zateći ljude željne odmora i uživanja na plaži. Za gurmane je prava lokacija jer je hrana nestvarno dobra, a do okolnih mesta možete stići autobusima i kombijima.

Da li postoji išta slađe nego Ćefalu?

Iz simpatičnog Kampofelićea stižemo u medeni Ćefalu, nekada ribarsko selo koje se nalazi tačno na pola severne obale. Postoji razlog zbog kojeg Sicilijanci kažu da je ovo najslađe primorsko mesto na ostrvu. Okupano suncem 300 dana u godini ima neku magiju koja će vas naterati da se u njega zaljubite. Stari grad je toliko veličanstven i šarmantan, da nije ni čudo što su mnogi reditelji upravo ovde pronašli kadrove za svoja filmska ostvarenja.

Krasi ga kilometrima duga peščano-šljunkovita plaža tik uz šetalište i ulicu gde su smešteni brojni hoteli. Šetalište koje leti vrvi od turista vodi vas sve do uzvišenja gde je smešteno i samo srce Ćefalua - stari centar i predivna katedrala. Talasi koji zapljuskuju stene čuju se i dok štrapacirate uskim kaldrmisanim uličicama punim kafića i prodavnica iz kojih vas pozdravljaju šarene keramičke šišarke, odnosno pignje - simbol sreće među Sicilijancima.

Veoma je popularan među turistima jer je predivna plaža sa postepenim ulaskom u vodu savršena za dečicu, ali i zbog toga što ovaj gradić od Palerma deli manje od sat vremena vožnje vozom (od Katanije koji sat više, sa presedanjem u Mesini).

Mesto krasi arapsko-normanska arhitektura i, svuda gde se okrenete su predivne zgradice i crkve. Svi putevi vode do katedrale na centralnom trgu gde su čuveni vizantijski mozaici iz 12 veka. Prema legendi, katedralu je sagradio Ruđero Drugi nakon što je spasen od strašne oluje na moru. Priča se da je klečao na palubi i molio se, obećavajući da će podići katedralu u slavu Boga ako se vrati na kopno živ. Kada se napokon obreo na obali Ćefalua, ispunio je dato obećanje i podigao bogomolju koja i danas privlači vernike i turiste iz čitavog sveta.

Oni koji su bili ovde pričaće vam o vrhunskim restoranima i možda najboljoj pici koju su jeli na ostrvu. Ne lažu, probala i potpisujem. Takođe, ovde ćete probati možda neke od najboljih sladoleda. Riblji restorani su im odlični, a uveče imate osećaj kao da ste stigli u neki drugi grad... Ukoliko ove godine nista nešto voljni da prelazite stotine i stotine kilometara i istražujete, Ćefalu je svakako mesto koje će ispuniti sva vaša očekivanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Medenica

    8. maj 2024. | 14:18

    Zaista je fantastična Sicilija

    Podelite komentar