• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova eVisa: Nekadašnji Cejlon uvodi značajne promene za turiste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ipak, počev od 17. aprila, svi koji putuju u Šri Lanku imaju obavezu da pribave eVisu, što je novi sistem, koji podrazumeva i nešto više cene

  • 1
Sigirija, Šri Lanka Foto: Pixabay/poswiecie

Južnoazijska država, nekada znana i kao Cejlon, odigrala je značajnu ulogu na Putu svile, budući da je njen strateški značaj u to doba bio na visokom nivou. Poznata po značajnom budističkom nasleđu, Šri Lanka se može pohvaliti istorijom dužom od čak tri hiljade godina, navodi “Vikipedija”.

Prilikom posete ovoj interesantnoj zemlji bilo je potrebno pribaviti Elektronsku dozvolu putovanja - ETA (engl. Electronic Travel Authorisation).

Ipak, počev od 17. aprila, svi koji putuju u Šri Lanku imaju obavezu da pribave eVisu, što je novi sistem, koji podrazumeva i nešto više cene.

Matara Matara / Foto: Shutterstock

Za 50 procenata je viša cena turističke vize i kako navodi “Travelnews”, sa 50 američkih dolara porasla je na 75, dok 73 dolara košta sada poslovna viza za Šri Lanku. Takođe, posetioci imaju mogućnost da se opredele i za turističku vizu čiji je rok važnosti dve godine i koja sada košta tri stotine američkih dolara.

Potrebno je da svi koji podnose zahtev za vizu posete i zvaničnu stranicu, kako bi najpre otvorili nalog i popunili propisani formular. Takođe, putnici treba i da prilože zahtevana dokumenta, te da izvrše uplatu vize.

Sigirija, Šri Lanka Foto: Pixabay/pasja1000

Čitav postupak je automatizovan i maksimalno olakšan, tako da postoji mogućnost i da nakon apliciranja putnici jednostavno putem zvaničnog sajta budu u toku sa time koji je status njihove prijave.

Uz to, promena u viznom režimu koja odnedavno važi za ovu zemlju uključuje i to da su od obaveze pribavljanja vize izuzeti državljani četiri zemlje i to Češke, Singapura, Sejšela i Maldiva. Razlog za to je primena reciprociteta i odnosi se na dobijanje “turističke standardne 6-mesečne eVise za posetu Šri Lanki”, navedeno je na zvaničnom sajtu eVisa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Muzej parfemskih bočica u Bezdanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lina

    30. april 2024. | 12:56

    Čini mi se da poslednjih godina mnoge zemlje preteruju po nekim pitanjima. Na kraju će i za turistička putovanja početi da traže da dokumente prevede sudski-prevodilac.net kao da se iseljavamo tamo, a ne kao da idemo na odmor. Jeste Šri Lanka lepa i ima šta da se vidi, ali ima i bližih, fantastičnih destinacija.

    Podelite komentar