• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetska baština u tom delu Italije nudi fascinantne predele i bogato kulturno nasleđe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog izuzetnog kulturnog pejzaža, čija vrednost je nemerljiva, počev od 1997. godine obala Amalfi je postala deo Liste svetske baštine UNESCO-a

  • 0
Amalfijska obala Foto: Pixabay

Sa razlogom se deo regije Kampanja u Italiji smatra jednom od najposećenijih destinacija u ovom delu sveta. Amalfi obala nudi savršen spoj predela neverovatne lepote i bogatog kulturnog nasleđa.

Smeštena na potezu između dva zaliva, Napuljskog sa jedne, i zaliva Salerno sa druge strane, Amalfi obala poznata je po strmim liticama, ali i obilju citrusa i vinove loze.

Neke od najlepših plaža Tirenskog mora nalaze se upravo u tom delu Italije, ističe „Italia.it“. I mada se ne može reći da su naročito prostrane, plaže u tom delu zemlje karakterišu okomite litice, koje ih mahom okružuju, što im daje dodatnu dozu lepote.

Svetska kulturna baština

Zbog izuzetnog kulturnog pejzaža, čija vrednost je nemerljiva, počev od 1997. godine obala Amalfi je postala deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Amalfi obala, limun Foto: Pixabay/ruank

U velikoj meri je ovaj deo zemlje uspeo da očuva prirodne lepote, tako da na najbolji mogući način ukazuje na to kako čovek može da živi uz maksimalno poštovanje prirode koja ga okružuje.

Zanimljivi gradovi

Gradić Pozitano, koji se na području Amalfi obale nalazi, svakako je jedna od najznačajnijih atrakcija u tom delu zemlje. Poznat po uskim ulicama, crkvama i šarenim kućama, Pozitano je takođe poznat i po fantastičnom pogledu, koji se pruža prema moru.

Ništa manje lep nije ni gradić Amalfi, u kome je primetan uticaj Orjenta. Posetioce posebno opčinjava tradicionalna keramika koja se u ovom gradiću može videti.

Gastronomska ponuda Amalfi obale

Ko god posećuje obalu Amalfi, a ne proba limun, koji se u tom delu Italije gaji, propušta mnogo toga. Posebno je zanimljivo videti terasaste bašte koje su dovitljivi stanovnici obale Amalfi osmislili kako bi, poštujući prirodno okruženje, ipak uspeli da gaje plodove ove voćke.

Amalfi obala, limun Foto: Pixabay/andreagen

Limun koji se gaji na području Amalfi obale zbog svog karakterističnog oblika ima zaštićeno geografsko poreklo.

Budući da se u ovom delu zemlje gaji i vinova loza, to su i vina sa Amalfi obale vrlo popularna među posetiocima.

Posebno su zanimljive i njoke, koje se pripremaju u ovom delu Kampanje. Pripremaju se od griza i rikota sira, te su veće neko klasične njoke. Zanimljivo je to što se neretko navodi navodi da su još Stari Rimljani pripremali njoke baš na takav način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja