• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogi istorijski značajni događaji odigrali su se u gradu na obroncima Fruške gore

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako se izuzme brdo Stražilovo, na kome se nalaze spomenik i zemni ostaci Branka Radičevića, srpskog pesnika, koji je gradu u kome se školovao neke od najlepših stihova uputio, na relativno malom prostoru u Karlovcima postoje mnoge znamenitosti

  • 0
Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Iako je još u prvoj deceniji 14. veka prvi put pomenut grad, odnosno kaštel koji je tada nosio naziv Karom, Sremski Karlovci su pod današnjim nazivom pomenuti u prvoj polovini 16. veka.

Ono po čemu je ovaj zanimljivi grad u Sremu, na padinama Fruške gore poznat, jesu i istorijski događaji koji su se baš u Sremskim Karlovcima odigrali.

Istorijski značaj Sremskih Karlovaca

Koliko su Sremski Karlovci značajni ne samo za istoriju naše zemlje, već i čitave Evrope, sasvim je jasno, ako se zna da su baš u ovom gradu održani mnogi, istorijski značajni, događaji.

Među njima je, svakako najznačajniji onaj, koji se odigrao 1699. godine. Zahvaljujući Karlovačkom miru, završen je Veliki Bečki rat. Čak 72 dana su trajali mirovni pregovori, navedeno je na zvaničnoj prezentaciji Opštine Sremski Karlovci, a taj događaj je i te kako imao uticaja i na političke prilike na evropskom tlu u to vreme.

Sremski karlovci Foto: Mateja Beljan

U spomen na taj značaj događaj, počev od 1817. godine baš na mestu na kome je Karlovački mir zvanično potpisan, nalazi se i kapela Svete Gospe od mira.

U Karlovcima je 1848. godine, na dan 13. maja održana i Majska skupština, kada je i zvanično srpski narod „proglašen za politički slobodan i nezavistan pod austrijskom krunom“. I Blagoveštenski sabor je održan u ovom gradu 1861. godine.

Sremski Karlovci Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prva konferencija pravoslavnih episkopa, je na dan 31. decembra 1918. godine održana u, pogađate gde? Karlovcima, naravno! U pitanju je događaj od izuzetnog značaja, budući da je tada ne samo došlo do proglašenja zvaničnog ujedinjenja Crkava, nego i do uspostavljanja Srpske patrijaršije. Na dan 30. avgusta 192.0 godine je SPC i zvanično proglašena i to u Patrijaršijskom dvoru u ovom gradu. Iako je sedište Crkve bilo u Beogradu, sve do 1936. godine je u Karlovcima funkcionisala rezidencija.

Neke od znamenitosti Karlovaca

Ako se izuzme brdo Stražilovo, na kome se nalaze spomenik i zemni ostaci Branka Radičevića, srpskog pesnika, koji je gradu u kome se školovao neke od najlepših stihova uputio, na relativno malom prostoru u Karlovcima postoje mnoge znamenitosti.

Podignuta pred sam kraj 18. veka, Karlovačka gimnazija, udaljena tek par minuta hoda od centra, važi za najstariju srpsku školu tog tipa, a kako navodi TO Sremski Karlovci, današnje zdanje datira iz 1891. godine. U pitanju je zgrada, koju su kao svoju zadužbinu podigla dvojica braće Anđelić, srpski patrijarh German i brat mu, Stevan.

Muzej Srpske pravoslavne crkve, Riznica, nalazi se u Patrijaršijskom dvoru u Karlovcima. Pored toga što je tu sedište episkopa sremskog, ovo zdanje je ujedno i letnja rezidencija patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Posebno je interesantna kapela u okviru Patrijaršijskog dvora, budući da ju je Uroš Predić oslikao.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Deo moštiju drugog srpskog ariepiskopa, Svetog Arsenija Sremca nalazi se u Sabornoj crkvi u Karlovcima, koja je posvećena Svetom Nikoli.

Pred sam kraj 18. veka, u centru grada, u spomen na završeni karlovački vodopad, podignuta je i Česma četiri lava, koja je vremenom postala jedan od simbola Sremskih Karlovaca. Za nju se vezuje i jedna, vrlo zanimljiva legenda. Ukoliko neko popije vodu baš na ovoj česmi, veli legenda, prilično je izvesno da će u Sremske Karlovce ponovo doći, kad-tad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Soko" pristiže na Novi Beograd, na displeju piše Sremski Karlovci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja