• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno Lovćena leži grad u samom srcu „nevjeste Jadrana“

Vreme čitanja: oko 2 min.

U središtu Boke, leži i grad Kotor, koji se sa opravdanim razlogom neretko smatra jednim od najlepših gradova na crnogorskom tlu

  • 1
tivat, more, boka kotorska, crna gora Foto: Shutterstock/Olga Ilinich

Lepotu Boke Kotorske je, gotovo sigurno najlepše u svojim stihovima prikazao Aleksa Šantić, nazvavši je „nevjestom Jadrana“.

U središtu Boke, leži i grad Kotor, koji se sa opravdanim razlogom neretko smatra jednim od najlepših gradova na crnogorskom tlu.

Brojni srednjevekovni spomenici, odlično očuvane stare građevine i uske, kaldrmisane ulice u Starom gradu, daju posebnu dozu šarma Kotoru.

Po tvrđavi i katedrali, Kotor se poznaje

Stepenice koje vode do tvrđave San Đovani, bez ikakve sumnje su mnogima prva asocijacija na ovaj crnogorski primorski grad.

kotor, panorama, crna gora Foto: Alexandr Bormotin/Unsplash

Uz serpentine, koje privlače pažnju mnogih turista, jer one koji ih savladaju, nagrađuju fantastičnim pogledom na grad i lepote Boke, simbol Kotora je i katedrala Svetog Tripuna ili Trifuna, kako kome drago. Podignuta je tokom 11. veka, kada je Sveti Trifun postao zaštitnik grada.

Još od 1979. godine je Stari grad Kotora deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a, navodi „Visitmontenegro“.

Kotor Panorama Foto: Shutterstock

Nedaleko od glavnih gradskih vrata, ispod crkve Gospe od zdravlja u ovom gradu su otkriveni ostaci bazilike iz ranohrišćanskog perioda. Budući da je istraživanjima utvrđeno da datira iz šestog veka, to se ona smatra najstarijom građevinom u starom delu Kotora, koja je evidentirana od strane arheologa.

Izuzev gradskih bedema i katedrale posvećene zaštitniku grada, u starom jezgru se nalazi i prepoznatljiva Sat kula, brojne palate, ali i Napoleonovo pozorište, crkva posvećena Svetom Luki, te Stub srama iz perioda srednjeg veka.

Kotor centar panorama grada Foto: Shutterstock

Atrakcije u okolini Kotora

Iako se značaj Starog grada Kotora u istorijskom i kulturnom, ali i turističkom smislu, ni u kom slučaju ne može osporiti, i okolina ovog grada privlači pažnju posetilaca.

Nedaleko od Kotora nalazi se Perast, pitomi bokokotorski gradić, koji se smatra najtišim u celoj Boki, ističe „Visitmontenegro“.

Budući da su mnogi pomorci poticali upravo iz Perasta, to o njihovom finansijskom bogatstvu i danas svedoče brojna zdanja. Od ukupno 16 palata, koliko ih je do danas sačuvano, po mišljenju mnogih najlepša je ona, koja je smeštena na samom ulasku u grad i koja je pripadala porodici Bujović.

Omanje ostrvo Gospa od Škrpjela nalazi se u blizini Perasta i za njega se vezuje zanimljiva legenda. Ali o tome nekom drugom prilikom...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte magičnu vožnju žičarom Kotor - Lovćen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • M

    7. maj 2024. | 15:33

    Grad Kotor a genijalac okacio prvu sliku Tivta

    Podelite komentar