• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednje godine života čuveni barokni umetnik proveo je u ovom belgijskom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je kuća porodice Rubens na Vaperu jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Antverpenu

  • 0
Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Više od 25 godine je Peter Paul Rubens, čuveni umetnik koji je stvarao u periodu baroka, zajedno sa porodicom živeo u Antverpenu, belgijskom gradu čiji stanovnici su sa razlogom na to ponosni. Danas je kuća porodice Rubens na Vaperu jedno od najpoznatijih lokalnih turističkih odredišta.

Kako je tokom istorije grad bio i značajna luka, to se u njemu uočavaju različiti uticaji.

Kao kuriozitet se ističe podatak da je u njemu boravio i Napoleon, ali i jedan značajan ruski vladar. Bio je to, kako navodi „Europeanbestdestinations“, car Petar Veliki, koji je u Antverpenu boravio kako bi se upoznao bolje sa brodogradnjom.

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/reginasphotos

Nalik današnjoj Velikoj jabuci

Sa razlogom se period 15. i 16. veka smatra zlatnim periodom u razvoju grada. U to doba je Antevrpen bio izuzetno značajan na međunarodnom nivou.

Budući da je posmatran kao svetski značajna metropola, to je upoređen sa današnjim Njujorkom.

Istorija je vidljiva na gotovo svakom koraku u ovom gradu, a poseban akcenat je stavljen na očuvanje arhitektonskih zdanja.

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/katerwursty

Neke od atrakcija Antevrpena

Izuzev već pomenute kuće, u kojoj je sa porodicom živeo Rubens, katedrala Naše Gospe u Antevrpenu jedna je od najpoznatijih atrakcija za turiste, koji posećuju ovaj belgijski grad.

Posebno je zanimljivo što je ova gotička katedrala, koja je najpre poznata po tornju koji dostiže visinu od 123 metra, građena bezmalo 170 godina. Tačnije, u periodu između 1352. i 1521. godine. U riznici ove svetinje se, osim serije slika koje potpisuje Rubens, nalazi i bogata kolekcija drugih umetnina.

Budući da je osnovan, sada već daleke 1843. godine, Zoološki vrt u Antverpenu se svrstava u red najstarijih u celoj zemlji. Dom je za čak 950 životinjskih vrsta i broji oko pet hiljada stanovnika.

Ljubitelji istorije i prošlosti, generalno, u Antverpenu imaju priliku da vide i kako izgledaju autentične pokretne stepenice, izrađene od drveta. Pešački tunel ispod reke Šelde nastao je pre oko stotinu godina i u njemu se nalaze upravo te pokretne stepenice, sa čijeg vrha se, kako ističe „Visit.antwerpen“, pruža fenomenalan pogled na grad.

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Muzej Plantin-Moretus u Antverpenu deo je Liste svetske baštine UNESCO-a i posvećen je istoriji štamparskog zanata. Zato i ne čudi što se u zbirci ovog muzeja, pored ostalih interesantnih eksponata, mogu videti i neke od najstarijih štamparskih mašina na celom svetu.

Antverpen, Belgija Foto: Pixabay/12019

Izgrađeno još u devetom veku, Het Steen je zdanje koje se smatra najstarijim u celom gradu. Zapravo je na tom području nekada postojalo pravo naselje, koje je osim građevina od drveta, sadržalo i šanac i zemljane zidine. Na tom mestu danas postoji još jedna od gradskih atrakcija, poznata kao Antverpenska priča (engl. Antwerp Story). Zapravo je u pitanju interaktivna staza, koja posetiocima nudi mogućnost da se na specifičan način upoznaju sa istorijom i razvojem Antverpena, ali i da uživaju i u pogledu sa krova, koji se pruža prema reci Šeldi i samom gradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja