• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorijski dragulj na neočekivanom mestu: Zagazili smo na staru tursku kaldrmu čekajući bus u srpskoj varošici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pred nama je bila prava, stara turska kaldrma i jedan most

  • 0
Vodenica Vrelo Foto: Mateja Beljan

Na putu za Pirot, Babušnicu, Dimitrovgrad, bus staje u Beloj Palanci, mestašcu koje još odiše orijentom. "Nema šta da se vidi tu, ali priroda je lepa", pomislili biste dok autobus prolazi kroz uske ulice sa načičkanim kućicama. I sigurno biste tome dodali i "A zašto ne idemo auto-putem?".

Pri jednoj takvoj pomalo mučnoj i sporoj vožnji, dok je u autobusu vladala sparina, laknulo nam je kada smo shvatili da će pauza u Palanci potrajati 15-20 minuta. Samo da se izađe na vazduh... Nemamo mnogo vremena za šetnju, ali zastajemo kraj trošne bele zgrade na čijim je vratima ispisano "Vodenica Vrelo".

Približili smo se i shvatili da je to, zapravo, važan spomenik iz osmanskog doba.

Koliko samo autobusa prođe ovde tokom dana, koliko umornih i nestrpljivih putnika. A ova vodenica dokaz je da je na našim prostorima istorija baš na svakoj stanici. Samo treba zakoračiti.

Zastali smo kraj stare bele zgrade i nakratko se okrenuli ka ulici. Pred nama je bila prava, stara turska kaldrma i jedan most. Tik uz novi, drumski most preko rečice, stoji jedan prastari, dodatno skriven vodovodnim cevima, ovaj mostić iz turskog vremena još živi, premda preko njega pređe tek poneki pešak.

I ćuprija i vodenica potiču iz istog perioda. Žito se mlelo pod rukom Afisa Useina, Turčina koji je živeo u Beloj Palanci.

Posao je po oslobođenju turskih okova preuzela srpska porodica Zlatanović.

"Danas turisti mogu da posete ovu vodenicu i vide kako se nekada mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Interesantno je i to da su vodenice nekada bile i značajna mesta gde su se sastajali meštani radi važnih dogovora i donošenja isto tako važnih odluka", piše na sajtu TO Bela Palanka.

Nažalost, vrata su bila zatvorena, a autobus je čekao.

Neka vas ova razglednica iz Bele Palanke podseti da vredi zastati i u malim, možda naizgled običnim mestima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kameni most preko reke Ljuboviđe

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja