• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodenički kamen hranio je hiljade gladnih usta, danas je turistička atrakcija: Ovo je jedina vodenica u Ljigu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radisavljevića vodenica odavno ne melje žito, ali je okosnica Ljiga, za nešto što se danas zove seoski turizam, koji prema rečima domaćina i te kako ima perspektivu

  • 0
Vodenički točak Ljig Foto: RINA

Nekada su vodenice hranile na hiljade hladnih usta, a brašna ni hleba nije bilo ako se ne samelje ispod vodeničkog kamena. Danas je situacija drugačije, a po brašno se ne ide kod vodeničara, već se gotov hleb kupuje u marketima i pekarama koje ranije nisu ni postojale. Prethodnih decenija katanac je stavljen na vodenice širom Srbije, a ta sudbina nije zaobišla ni teritoriju opštine Ljig. Nekada je od Kadine Luke do Ljiga čeketalo čak osam vodenica. Danas postoji samo jedna i to u domaćinstvu porodice Radisavljević koja je stara tri veka.

- Davne 1890. godine vodenicu je kupio moj pradeda Marko sa svojim sinom Vasilijem i još tri ortaka. U zapisima stoji da je vodenica u dva dela Radisavljević Marka i Vasilija, a jedan deo njih trojice ortaka - kazao je Radojko Radisavljević za agenciju RINA.

Vodenica je renovirana početkom 20. veka, kada je dogradjena sobica a ono što je zanimljivo jeste da je tada saglasnost moralo da da Ministarstvo voda.

Vodenički točak Ljig Foto: RINA

- Postoji dokument sa delovodnim brojem 5, koji je izdat u Kosovskoj Mitrovici a tadašnje ministarstvo se nalazilo u Zagrebu, gde je na čelu ministarstva bio Markov - priča Radojko.

Radisavljevića vodenica odavno ne melje žito, ali je okosnica Ljiga, za nešto što se danas zove seoski turizam, koji prema rečima domaćina i te kako ima perspektivu.

- Svake godine nam je sve više gostiju koji stižu čak iz Holandije, Nemačke, Engleske, čak su sada bili i sa Novog Zelanda, prosto ne postoji kontinent sa kog nismo imali gostiju - dodaje Radisavljević.

U samom vrhu turističke ponude opštine LJig, ovi domaćini svesni su da moraju ići u korak sa vremenom.

- Treba negde u doglednoj budućnosti napraviti bazen za posetioce i koji može koristi turistima koji tu dolaze, kao i poboljšanje energetske efikasnosti na objektima, ali raditi i na ličnim usavršavanjima kako bi se prilagodili stranim gostima - ističe sin Milosav Radisavljević.

Ono što ovoj porodici olakšava bavljenje ovim poslom, svakako je odličan saobraćajni položaj, autoput Miloš Veliki dodatno im je raširio krila.

(Ona.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo venčanicu sa Temu-a za 2.700 dinara: Možemo li izgledati skupo, ako "prođemo" jeftino?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja