• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogatstvo ove planine u Srbiji ogleda se i u tri veštačka jezera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastanak jezera prati i izuzetno zanimljiva narodna legenda

  • 0
Zlatarsko jezero Foto: Shutterstock

Iako njihovo poreklo nije prirodno, to nije sprečilo narod ovog kraja da istka legendu, koja se vezuje za nastanak Zlatarskog, Radoinjskog i Uvačkog jezera. Nije tajna da je planina Zlatar još uvek lokacija koja uspeva da odoli masovnom turizmu, a njeno bogatstvo se ogleda i u tri pomenuta jezera.

Verovali ili ne, na mestu gde je Sveti Đorđe uspeo da se izbori sa aždajom, koja je mučila stanovnike tog kraja, kasnije su, doduše veštačkim putem, nastala i ova jezera. Ali krenimo redom...

Legenda o nastanku tri jezera na Zlataru

Na području Pešterske visoravni u davna vremena je postojalo prostrano jezero, u kome je, prema narodnoj legendi živela aždaja i to, ni manje ni više, nego sa tri glave, navodi „Banjeusrbiji“.

Zlatarsko jezero Foto: Shutterstock

Kako aždaja nije uopšte davala mira lokalnom stanovništvu, Sveti Đorđe je odlučio da pokuša da joj se suprotstavi. I u tome je uspeo, te je mačem ubio troglavu aždaju.

Legenda dalje veli da je u žaru borbe ovaj svetac slučajno svojim mačem dotakao jedan kamen. Vrlo brzo je iz njega počela da teče hladna, izvorska voda.

A aždaja?

Zlatarsko jezero Foto: RINA

Budući da se trzala u samrtnom ropcu, to je ona svojim repom uspela da delimično uništi šumu, odnosno da je okrnji i to na mestu na kome se danas nalazi Krnja jela. Kada je pala na tlo posle borbe, aždaja je uspela da uzdrma i čitavu planinu Ninaju.

Kako je jedini stanovnik jezera na Pešterskoj visoravni pobeđen, tako je vremenom i voda iz njega u potpunosti isparila. Nedaleko od Karajukića bunara, u selu Tuzinje, ipak je ostalo omanje jezero, kao ostatak nekada prostranog jezera u kome je, prema narodnoj legendi, živela aždaja sa tri glave.

Dalje predanje veli da su meštani, slušajući ovu priču, nekako uvek želeli da i dalje imaju priliku da uživaju u jezeru, pa ih dobiše čak tri.

Tri jezera Zlatara

Jezero Kokin Brod ili Zlatarsko jezero, Radoinjsko i Uvačko ili Sjeničko jezero, „naslednici“ su pomenutog velikog jezera, koje se, prema narodnoj legendi, prostiralo na Pešterskoj visoravni u davna vremena.

Na trećem mestu po površini u našoj zemlji nalazi se Zlatarsko jezero. Nastalo je veštačkim putem i to nakon što je u drugoj polovini prošloga veka reka Uvac pregrađena branom, navodi „Srbijaodmor“.

Tokom leta, Zlatarsko jezero je vrlo atraktivno, tim pre što su posetiocima na raspolaganju ne samo pontonske plaže, nego i drugi sadržaji, poput terena za odbojku na pesku i bazena za mališane.

Deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, Radoinjsko jezero je najmanje među tri zlatarska jezera. Širine je između tri i pet stotina metara, dok je njegova dužina oko 11 kilometara. Budući da je nepravilnog oblika, to postoje delovi Radoinjskog jezera koji su tek oko 50 metara široki.

Osim na teritoriji opštine Nova Varoš, Uvačko jezero se prostire i na površini Sjenice, te se otuda neretko i naziva Sjeničkim. Dužine je oko 27 kilometara i upravo je Uvačko jezero bilo prvo od sva tri jezera koje je nastalo pregrađivanjem reke Uvac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepota i tuga u isto vreme od koje zasataje dah: Nezapamćeno nizak vodostaj na Zlatarskom jezeru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja