• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Područje na kome se nalazi ova banja smatra se jednim od najtoplijih u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom vladavine članova porodice Obrenović, a najpre Milana, znalo se da se u Niškoj Banji obilato uživalo u zabavama i to najpre nedeljom i za vreme praznika

  • 0
Niška banja Niška banja / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Zbog položaja koji zauzima, banja udaljena tek oko deset kilometara od grada Niša može da se pohvali mnoštvom sunčanih dana u toku godine. Nadvisuje je planina Koritnik, a nešto dalje od Niške Banje nalaze se i Svrljiške planine, koje je štite od vetrova iz pravca severa.

Uz prilično blagu, umereno kontinentalnu klimu, u bogatstva ovog lečilišta svrstavaju se i termalne vode, ali i lekovito blato bogato mineralima, ističe TO NišProcenjena prosečna temperatura vazduha na godišnjem nivou u Niškoj Banji je nešto niža od 12 stepeni. Upravo to je razlog zbog koga se konkretno područje često svrstava među najtoplija na teritoriji naše zemlje.

5 izvora termomineralnih voda

U rasponu od 36 do 38 stepeni Celzijusove skale kreće se temperatura lekovitih termomineralnih voda u Niškoj Banji.

Uz obilje minerala, i to najpre magnezijuma, kalcijuma i hlora, te kalijuma i natrijuma, u vodama ovog banjskog lečilišta prisutna je i značajna količina nitrata, sulfata i drugih elemenata, koji blagotvorno utiču na zdravlje.

Posebno je interesantno pomenuti da se većoj količini radona pripisuje mahom zasluga za lekovitost voda Niške Banje.

Izuzev izvora koji nose nazive Suva Banja i Banjica, u Niškoj Banji su i izvori Školska česma, Glavno vrelo i Pasjača.

Sem termomineralnih voda, u ovoj banji se koristi i blato, za koje se smatra da ima blagotvoran uticaj na reumatska oboljenja. Da bi se dobilo ovo lekovito blato, zapravo se melje bigar, koji se na prirodan način taloži na izvorima lekovitih voda.

Niška banja Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Banja za krunisane glave

Koliko je u prošlosti Niška Banja bila značajna, jasno pokazuje i podatak koji je naveden na zvaničnom sajtu Instituta „Niška Banja“.

Pored toga što je otkriveno da su do Medijane, letnje rezidencije rimskog imperatora Konstantina, bile postavljene cevi od olova, kako bi i ovaj slavni vladar uživao u lekovitosti voda ove banje, poznato je da su i druge vladarske glave posećivale ovo lečilište.

Tokom vladavine članova porodice Obrenović, a najpre Milana, znalo se da se u Niškoj Banji obilato uživalo u zabavama i to najpre nedeljom i za vreme praznika.

Kasnije je ovo lečilište, čiji intenzivan razvoj počinje pre oko sto godina, posećivao i srpski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gradska opština Pantelej kao primer uspešne integracije romske zajednice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja