• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najvećih i najstarijih manastira za Srbiju je i najznačajniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi srpski arhiepiskop, a jedan od Nemanjinih sinova, Rastko, potonji Sveti Sava, bio je i iguman manastira Studenica

  • 0
Manastir Studenica Foto: Shutterstock

Na oko 60 kilometara udaljenosti od grada Kraljeva, nedaleko od Ušća, nalazi se srpski srednjovekovni manastir koji je, kao svoju zadužbinu izgradio veliki župan Stefan Nemanja. Prvi srpski arhiepiskop, a jedan od Nemanjinih sinova, Rastko, potonji Sveti Sava, bio je i iguman manastira Studenica.

Izuzev moštiju rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje, u ovoj svetinji se čuvaju i mošti dvojice njegovih sinova, Vukana i Stefana, prvog srpskog kralja, navodi TO Kraljevo.

Manastirski kompleks

Glavna studenička crkva, poznata i kao Bogorodičina, deo je manastirskog kompleksa, u okviru koga se nalazi i crkva poznata pod nazivom Nikoljača.

Manastir Studenica Foto: Wikipedia

Veliki zvonik u okviru kompleksa manastira Studenica datira iz 13. veka.

Posebno je interesantna i trpezarija, koja je izrađena od kamena i to još u vreme kada je živeo monah Sava, koji će kasnije biti i kanonizovan. Osim svega navedenog, u okviru manastirskog kompleksa, koji je pod zaštitom UNESCO-a počev od 1986. godine nalaze se i ostaci nekoliko manjih svetinja.

Bogorodičina crkva

U centralnom delu kompleksa manastira Studenica nalazi se Bogorodičina crkva, odnosno crkva Bogorodice Dobrotvorke, kako je navedeno na zvaničnom sajtu ove srpske srednjovekovne svetinje.

Sa opravdanim razlogom se glavna studenička crkva smatra pravim arhitektonskim remek-delom tog perioda.

Manastir Studenica, Raspeće Isusa Hrista, Srpsko slikarstvo, Srpsko freskoslikarstvo Freska „Raspeće” u manastiru Studenica. Foto: Wikipedia

Zanimljivo je pomenuti da se upravo crkva, koja je posvećena Bogorodici Studeničkoj i koja je izgrađena još tokom 12. veka, smatra jednim od najbolje očuvanih zdanja iz tog perioda i to ne samo na području naše zemlje, nego i u celom svetu.

Iako je, bez ikakve sumnje spoljašnjost ove svetinje po mnogo čemu jedinstvena, njena unutrašnjost je tek posebna priča. Brojni klesani ukrasi i zidne skulpture predstavljaju možda i najznačajniji deo unutrašnjosti ovog zdanja.

Iznad glavnog ulaza nalazi se i skulptura, na kojoj je prikazana Bogorodica sa Hristom, kao i dva arhanđela. Smatra se da je izrađena 1190. godine, a ono po čemu je specifična jesu natpisi na srpskoslovenskom jeziku, koji su u to doba prvi put i korišćeni. I danas se na ovoj interesantnoj skulpturi mogu uočiti ostaci pozlate, ali i bele boje.

Manastir Studenica Foto: Wikipedia/

Na fasadi studeničke crkve otkriveno je i nešto posve zanimljivo i jedinstveno. Pet crteža, odnosno nacrta su bili urezani na fasadama. Smatra se da su bili korišćeni prilikom gradnje, budući da predstavljaju arhitektonske nacrte.

Zahvaljujući ovom otkriću, došlo se do saznanja o tome kako je tokom srednjeg veka funkcionisao postupak gradnje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koliko "Nemanjići" liče na prave Nemanjiće?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja