• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parobrod koji je nekada plovio ovim jezerom i danas se nalazi na 11 metara dubine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve do gradnje pruge preko jezera, funkcionisao je i brodski prevoz

  • 2
Skadarsko jezero Foto: Pixabay/studiofoka

Iz doba kada je prostorom na kome se danas nalazi Skadarsko jezero vladao ilirski kralj po imenu Gencije, datiraju istorijski podaci o plovidbi po ovom, danas crnogorskom jezeru. Zbilo se to još 167. godine pre Hrista.

Od tada do danas mnogo se toga promenilo. Primitivne trupce, koji su korišćeni za plovidbu, zamenile su lađe, a njihovo mesto polovinom 19. veka zauzima i parobrod. Već krajem tog veka su po Skadarskom jezeru plovile i prve jahte, ali i parobrodi koji su pripadali knjaževskoj porodici Petrović.

Godine 1885. je zaplovio i parodbrod koji je nosio naziv "Žabljak", a koji je, kako navodi "Nparkovi.me" saobraćao ujedno i na prvoj redovnoj liniji, namenjenoj prevozu putnika i tereta na Skadarskom jezeru.

A onda se sve promenilo...

Sve do gradnje pruge preko jezera, funkcionisao je i brodski prevoz. Nakon što je 1981. godine i zvanično došlo do likvidacije brodarskog preduzeća, koje je nosilo naziv "Galeb", prestaje i da funkcioniše saobraćaj putnika i tereta na Skadarskom jezeru.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/tsaf-tsaf

U periodu tokom Drugog svetskog rata je parobrod, koji je prethodno postao deo italijanskog plovnog parka, bio zarobljen. Zbilo se to tokom jedne od partizanskih akcija 1942. godine.

Zarobljeni parobrod je tom prilikom potopljen i to kako? Otvoreni su ventili na brodu i parobrod je jednostavno potonuo na 11 metara dubine Skadarskog jezera, gde se i danas nalazi.

Kulturni značaj Skadarskog jezera

Budući da je u pitanju jedan od nacionalnih parkova Crne Gore, Skadarsko jezero je značajno po mnogo čemu, a ono što ga posebno izdvaja svakako su mnoga kulturna dobra.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/falco

Čak deset manastira nalaze se na području ovog nacionalnog parka, a kao jedan od najstarijih izdvaja se Prečista krajinska, manastir koji je osnovan još tokom desetog veka i u jednom trenutku je služio i kao sedište Zetske mitropolije. Tadašnji knez Zete, Jovan Vladimir zaslužan je za osnivanje ovog manastira, čiji se ostaci danas mogu videti nedaleko od mesta Oros.

Mnoga zdanja na ovom području podigli su Đurđe Balšić i njegova supruga Jelena, inače ćerka kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice. Među njima su manastiri Starčevo i Beška, koji se nalazi na istoimenom ostrvu, kao i manastir Donji Brčeli. Ono po čemu je ovaj manastir poznat jeste verovanje da je u njemu lišen života Šćepan Mali, čuveni "lažni car", koji je tokom druge polovine 18. veka bio na čelu Crne Gore.

Pored ostalih, na području Nacionalnog parka Skadarsko jezero se nalazi i manastir Gornji Brčeli, za čiju gradnju je zaslužan vladika Danilo iz porodice Petrović, koji je ovu svetinju podigao u prvim godinama 18. veka.

Izuzev brojnih manastira, na području ovog crnogorskog nacionalnog parka nalazi se i nekoliko utvrđenja, što sve jasno ukazuje na istorijski, ali i kulturni značaj koji područje oko Skadarskog jezera, bez ikakve sumnje, ima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Labudovi iznenadili kupače na Adi: Klinci potrčali ka vodi da ih hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tetrijeb

    27. maj 2024. | 03:25

    Krenuste o parobrodu a onda o Manastirima i vladarima.. hehe

    Podelite komentar

  • Miroslav

    26. maj 2024. | 09:54

    Oros ili Ostros?

    Podelite komentar