• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan festival zahvalnosti koprivi: Čorba, sirevi, cicvara, pite, mafini... mamili ukusom i mirisom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriće je sir sa koprivom za koji su degustatori kazali da se "dobro slaže sa suhomesnatim proizvodima"

  • 0
Festival zahvalnosti koprivi Foto: Telegraf.rs

Od davnina priznata u narodnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava, kopriva je dobila i svoj festival. Organizatori iz Etno-sela "Sunčana reka" kraj Loznice nazvali su ga "Festival zahvalnosti koprivi, našoj žari".

Kopriva se retko koristi u kuhinji iako se od lista, korena i semena, kao dodatka ili glavnog sastojka mogu pripremiti veoma ukusna slana i slatka jela. Međutim, na ovom festivalu domaćice su pokazale kulinarsko umeće i od koprive pripremile raznovrsna jela: čorbe, đuveč, cicvaru, slane i slatke rolate, pekle pitu, proju, hleb, mafine...

- Festival slavi bogatstvo koprive, a ukoliko se ubuduće bude češće koristila za pripremanje jela to će potvrditi da je ova jedinstvena manifestacija ispunila cilj - rekla je Ružica Starčević, direktorka "Sunčane reke".

Veliki broj posetilaca manifestacije uživao je u harmoniji ukusa priznajući da nikada ne bi pomislili koliko mogu da budu ukusna jela pripremljena od koprive. Čorba se tražila na kutlaču više, ne samo zato što je "vitaminska bomba" već i zbog posebnog ukusa. Otkriće je sir sa koprivom za koji su degustatori kazali da se "dobro slaže sa suhomesnatim proizvodima".

- Probala sam veoma ukusnu proju sa koprivom, tikvicama i sirom, zasladila mafinima koji su preliveni sirupom od koprive i osvežila sokom. Od svega što sam ovde videla ja sam pripremala samo sirup, ali ću ubuduće češće da berem koprivu i pripremam jela za koje sam uzela recepte - oduševljena je Verica Pavlović.

Sirupi, sokovi i čajevi su bili najzastupljeniji na prodajnim štandovima, a mogao se probati maštovito pripremljen liker od koprive sa medom kojem je specifičnu aromu dao karanfilić.

Na festivalu su dodeljene vredne novčane nagrade za najveštije i najmaštovitije kuvarice iz Udruženja "Rađevska nit" koje su pripremale cicvaru, Dragici Janković za najukusniju čorbu i Milici Krstić koja je od koprive pripremila slatke kuglice.

Festival posvećen koprivi bio je prilika da se izlože predmeti domaće radinosti, notu tradicije dali su igrači folklora, a brojni gosti u prijatnom ambijentu Etno-sela "Sunčana reka" na tri plaže na obali Drine su uživali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na Jagnjijadi i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja