• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svih 8 vrsta čaplji na evropskom tlu gnezde se na jednom mestu u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge od 30 vrsta sisara, koje obitavaju na području ovog specijalnog rezervata, koji leži na teritoriji Grada Zrenjanina, smatraju se retkim za čitavo područje, što je još jedna specifičnost Carske bare

  • 0
Carska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Sa oko čak pet stotina vrsta biljaka i 239 vrsta ptica, Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ pravo je čudo prirode. Ako se tome doda i podatak da na tom području obitava i 20 vrsta riba, ali i brojne vrste sisara, jasno je zbog čega je rezervat pod zaštitom prve kategorije.

Mnoge od 30 vrsta sisara, koje obitavaju na području ovog specijalnog rezervata na teritoriji Grada Zrenjanina, smatraju se retkim za čitavo područje, što je još jedna specifičnost Carske bare.

Uz divlju mačku i vidru, stanovnici rezervata su, pored ostalih, i šumska-mrka voluharica, tekunica i druge vrste, navodi „Visitzrenjanin“.

Carska Bara Foto: Mateja Beljan

Između Begeja i Tise

Kada se iz pravca Zrenjanina, preko reke Begej krene put glavnog grada naše zemlje, nailazi se na pravu prirodnu oazu – Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, koji je od Zrenjanina udaljen tek nešto manje od 20 kilometara.

Ovo zaštićeno područje nalazi se između reka Begej i Tisa, odnosno kanala Begej i reke Tise, i zauzima površinu od 4.726 hektara, navodi „Vikipedija“.

Svega ima u Carskoj bari. I reka i jezera, ali i bara, šuma i kanala, te manjih močvara.

Izuzetno bogat i biljni i životinjski svet karakteriše ovo područje. Pojedine biljne vrste, koje na području Carske bare rastu smatraju se autohtonim, dok ima i onih koje se svrstavaju u retke.

Carska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Zbog karakteristika samog područja, Carska bara je označena i kao Ramsarsko područje, što zapravo znači da je ovaj specijalni rezervat prirode na tlu naše zemlje svrstan među močvarna područja koja imaju značaj na međunarodnom nivou.

Takođe, ovaj specijalni rezevrat prirode je deo EMERALD mreže staništa i vrsta, budući da ima IBA status (engl. Important Bird Area), odnosno da je okarakterisan kao područje od izuzetnog značaja za ptice na evropskom tlu. Sem toga, u pitanju je i IPA područje (engl. Important Plant Area), što znači da je Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ zapravo područje od izuzetnog značaja i za biljne vrste na Starom kontinentu.

Uz sve to, kao jedna od zanimljivih činjenica o ovom specijalnom rezervatu prirode neretko se izdvaja i to što svih osam vrsta čaplji, koje obitavaju na evropskom tlu, svoja gnezda svijaju baš na tlu ovog rezervata.

Carska bara Foto: Mateja Beljan

Turizam u Carskoj bari

Izuzev boljeg upoznavanja sa značajem koji Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ ima, posetiocima se nudi mogućnost i da koriste druge sadržaje rezervata, poput, recimo, dečjeg igrališta. Inače, na području rezervata postoje i adekvatni mobilijari, toaleti i klupe, a posetiocima je na raspolaganju i tehnička voda.

Svakog dana u periodu između 09 i 18 časova po lokalnom vremenu je ovaj specijalni rezervat prirode otvoren za posete. Cena ulaznice u ovom trenutku, prema „Visitzrenjanin“ iznosi 100 dinara, dok posetioci uzrasta između osam i 18 godina plaćaju polovinu te cene, ukoliko žele da posete rezervat.

Duga oko 4.800 metara, takozvana Staza zdravlja je specifična po vidikovcu, koji se na njenom kraju nalazi i koji posetiocima pruža mogućnost da otkriju lepotu Carske bare iz drugačije perspektive.

Iako organizovanih pešačkih tura nema, uvek postoji mogućnost slobodne šetnje pomenutom stazom, a na području rezervata je dostupan i najam bicikala, kao i plovidba brodićima Starim Begejem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja