• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još se ne zna tačno kada, ali naknada za posetioce ovog jezera će biti uvedena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija regije Lombardija, pa ne čudi što turisti iz celog sveta koji posećuju Italiju rado biraju upravo ovo jezero

  • 0
Italija/Jezero Komo Foto: Gledalac Telegraf.tv-a

Na visokom, trećem mestu po površini u celoj Italiji, nalazi se jezero Komo. Od njega su veća samo italijanska jezera Mađore i Garda.

Uzevši u obzir da je najveća dubina ovog jezera čak 410 metara, to Komo važi i za jedno od najdubljih na tlu Starog kontinenta.

Posebno je interesantno pomenuti da se dno ovog jezera nalazi ispod nulte tačke nadmorske visine, budući da je smešteno na dve stotine metara ispod nivoa mora, navodi „Vikipedija“.

Smatra se jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija regije Lombardija, pa ne čudi što turisti iz celog sveta koji posećuju Italiju rado biraju upravo ovo jezero. Sve to, očekivano, dovodi i do masovnog turizma, pa nadležni preduzimaju određene mere ne bi li tu savremenu pošast koliko-toliko ograničili.

dzordz kluni, jezero komo Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Taksa za jednodnevne izlete

U planu je da svi koji žele da posete jezero Komo tokom jednodnevnih izleta budu obavezni da plate određenu nadoknadu.

Tim pre što su procene da oko 1,4 miliona turista posećuje jezero Komo u toku godine, što su podaci koje navodi „Euronews.com“, a prenosi „Travelnews.co.za“.

Iako još uvek nije zvanično objavljeno kog datuma će biti uvedena obaveza plaćanja nadoknada za jednodnevne izlete, ali ni koliko će ta taksa iznositi, Alesandro Rapinese, gradonačenik Koma je najavio da je u planu usvajanje plana grada Venecije, koji se odnosi na obavezu plaćanja taksi za dnevne posetioce jezera.

U toku prošlog leta je čuvena vila Del Balbianelo (it. Villa del Balbianello) na jezeru Komo, koja je postala poznata nakon filmova o „tajnom agentu 007“ i nakon što su u njoj snimane scene filma „Ratovi zvezda“, čini se, postala prava turistička poslastica.

Jezero Komo Jezero Komo / pixabay.com

Zbog velikog broja posetilaca, ova atrakcija na jezeru Komo bila je prinuđena da uvede ograničenja po pitanju dnevnog broja posetilaca.

Tako je, u toku prošlog leta, sa ciljem ne samo zaštite ove istorijske atrakcije, nego i ekološkog značaja jezera, ograničen broj posetilaca na dnevnom nivou. Iako ih je ranije bivalo po dve hiljade u toku dana, prošlogodišnje leto je donelo novinu u vidu dozvoljenih 1.200 posetilaca na dnevnom nivou.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jezero koje je voleo Cezar, na kom je živela Madona i mesto koje je inspirisalo slikare: Ovo je Komo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja