• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada najviša građevina na celom svetu nalazi se u glavnom gradu Estonije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crkva posvećena Svetom Olafu u Talinu je nekada bila poznata i kao najviša građevina na celom svetu

  • 0
Talin, Estonija Foto: Pixabay/puhkuseestis

Kao deo svetske baštine UNESCO-a, Stari grad Talina, glavnog grada Estonije, najpoznatija je atrakcija koju posećuju turisti.

Uz Stari grad, Talin se može pohvaliti i drugim značajnim građevinama.

Po mnogo čemu jedinstven, Talin je i dom najstarije apoteke na evropskom tlu koja radi bez prekida. U glavnom gradu Estonije nalazi se i crkva posvećena Svetom Olafu, specifična po tome što je u svoje vreme bila okarakterisana kao najviša građevina na celom svetu, ističe „Visittallinn“.

Zanimljivo je pomenuti i to da je na tlu Starog kontinenta prva javna novogodišnja jelka bila postavljena upravo u Talinu.

Talin, Estonija Foto: Pixabay/vikucka

Obilje zelenila

Iako se može pohvaliti mnogim, vrlo zanimljivim građevinama, u Talinu postoji i obilje parkova, ali i plaža i šetališta.

Na poluostrvu Paljassaare nalazi se i područje koje je deo „Natura 2000“ i kao takvo je pod zaštitom. Po tome je takođe glavni grad Estonije specifičan, jer nema baš mnogo prestonica koje se time mogu pohvaliti.

Brojni parkovi se mogu videti u gradu, a onaj koji okružuje Kadriorgovu paltu, izgrađenu u stilu baroka, važi za jedan od najpoznatijih.

Zahvaljujući svemu tome je tokom prethodne godine upravo Talin bio proglašen Zelenom prestonicom Evrope.

Neke od znamenitosti Talina

Tokom 19. veka, zahvaljujući javim donacijama, izgrađena je pravoslavna bogomolja posvećena Aleksandru Nevskom, koja se nalazi u Starom gradu, navodi „Kayak“. Danas ova svetinja predstavlja jednu od gradskih znamenitosti.

Izgrađena za rusku caricu Katarinu, palata Kadriorg poznata je ne samo po svojoj velelepnosti, već i po bogatim vrtovima koji je okružuju. U njoj danas posetioci imaju priliku da vide raznovrsna umetnička dela, koja potpisuju strani autori.

Iako je udaljen oko 70 kilometara od grada, Nacionalni park Lahemaa se smatra jednom od zanimljivijih destinacija za turističke posete. Izuzev jezera i močvara, tu su i biciklističke, ali i staze za pešačenje.

Turisti koji imaju želju da se bliže upoznaju sa načinom života stanovnika Talina, pa i čitave Estonije, mogu to da učine ako posete Estonski muzej na otvorenom, u okviru koga su dostuni i organizovani grupni obilasci.

Nedaleko od šume koja nosi naziv Kloostrimets i nalazi se na području okruga Pirita, postoji i Talinska botanička bašta, koja je po površini najveća u celoj zemlji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Fudbaleri Radničkog poraženi u Talinu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja