• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela Palanka u znaku pripreme za svetkovinu banice: Pita koja okupi 40.000 ljudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za vreme Dana banice Bela Palanka gotovo se ušestostruči

  • 0
Dani banice Foto: A. Ć.

U Beloj Palanci uveliko se pripremaju za ovogodišnju svetkovinu banice - pite - Dane banice, manifestaciju koja svake godine okupi na desetine hiljada posetilaca iz čitavog regiona, a ogroman broj turista dođe iz susedne Bugarske kako bi uživao u čarima najukusnijih banica.

Prijava takmičara za ovogodišnju manifestaciju, 18. po redu, počinje već 3. juna, a manifestacija se održava od 9. do 11. avgusta.

Ovo je inače jedan od najposećenijih turističkih manifestacija u ovom delu Srbije. Pre pet godina je ostvaren i apsolutni rekord jer se procenjuje da je za tri dana trajanja, Dane banice posetilo bezmalo 40.000 ljudi, a učestvovalo je te godine čak 320 takmičara. Ako znamo da Bela Palanka ima jedva nešto više od 7.000 stanovnika, jasno je da se za vreme Dana banice Bela Palanka gotovo ušestostruči.

Dani banice Foto: A. Ć.

Kako kažu organizatori, opština Babušnice i Turistička organizacija, ove godine nastupaju Nataša Bekvalac, Nikola Rokvić, a na zatvaranju će po tradiciji nastupati Dejan Petrović, čuveni trubač sa svojim bendom.

Dani banice Foto: A. Ć.

Bela Palanka je po vrhunskim specijalitetima - banicama, odnosno pitama, postala nadaleko poznata, a u čast banici, u centru ove varošice, postavljena je i statua domaćice koja u rukama drži banicu.

(Ona.rs/ A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na Jagnjijadi i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja