• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je mali Kan postao domaćin velikog Filmskog festivala? Grad na obali kao centar prestiža

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo mesto je godinama postajalo jako bitno za svet film

  • 0
Kan, kanski festival, Festival u Kanu Foto: Shutterstock/Olha Solodenko

Nedavno je Kan bio centar sveta kada je filmska industrija u pitanju. Održan je 77. Filmski festival. Okupili su se cenjeni režiseri, glumci i glumice, producenti, ali i svi koji su deo ove velike mašinerije. Mnogi se pitaju kako su svi oni "stali" u Kan, mali priobalni grad na obali Francuske.

Kan nije slučajno domaćin, već to datira mnogo decenija unazad. Za sve je "kriv" britanski aristokrata Lord Brougam.

Naime, on je stigao u tadašnju ribarsku ali siromašnu luku 1834. godine. I pored svega, mnogo mu se dopalo mesto, pa je naložio da mu se tu izgradi vila klasičnog izgleda na putu ka gradu i nazvao ju je Vila Eleonora Luis, po svojoj ćerki koja je umrla tokom njene izgradnje, piše "Telegraph". Ta vila se i dalje može videti u Kanu - fasada je oker-žuta, sa izbledelim stubovima.

Posle Lorda, usledio je dolazak i ljudi iz Rusije i Sjedinjenih Država, pa je ubrzo Kan od stare ribarske luke preplavljen raskošom i bogatstvom.

Iz ovog razloga, 1938. godine Kan je, kada su Francuzi utvrdili da im je potreban pravi filmski festival, postao domaćin Međunarodnog filmskog festivala, pošto im je bilo dosta onog najstarijeg festivala - u Veneciji.

Prvi kanski Festival održan je 1. septembra 1939. godine kada su se prikazali "Čarobnjak iz Oza", "Kordina četiri pera", a između ostalog su se pojavili Geri Kuper i Mej Vest.

Osim festivala, ako odete u Kan, videćete da ceo grad obiluje bogatstvom. Šetalište i zaliv su veličanstveni, a peščana plaža je jedna od najlepših na Mediteranu. Možete se prošetati uz brdo Le Sukuet gde možete posetiti jedini muzej koji poseduje. To je Muzej svetskih istraživanja u kom su postavljeni ostaci srednjovekovnog zamka jednom monaha.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prelepi Pariz u zlatnim jesenjim bojama: "Prošetajte ulicama" i osetite atmosferu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja