• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Nova aplikacija "Lyntel" nudi rešenje velikog problema na putovanjima: Osnivač otkriva zašto vam je potrebna

Vreme čitanja: oko 7 min.

Trenutno teži da se proširi na više od 150 destinacija i država sveta

  • 0
Kristijan Iličić, aplikacija Foto: Kristijan Iličić

Kristijan Iličić, svetski putnik, preduzetnik i vlasnik putničke agencije "Nomadik Travel", s poslovnim je partnerima lansirao eSIM aplikaciju Lyntel koja omogućava kupovanje mobilnih podataka u više od 150 destinacija i država sveta.

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju plana podataka operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. Ona za razliku od fizičke SIM kartice koju treba staviti u telefon, funkcioniše kao korisnički profil. Tržište eSIM je u velikom porastu, u SAD se, recimo,  više i ne može kupiti novi "Iphone" sa fizičkom SIM karticom, već sve funkcioniše preko eSim-a, a i kod nas svi noviji modeli telefona nude tu opciju. Posve je jasno da je to tržište na kojem sada treba aktivno sudelovati.

Upravo tako je razmišljao i Kristijan Iličić, pa je sa svojim poslovnim partnerima osmislio eSIM aplikaciju Lyntel koja će pre svega olakšati život ljudima koji puno i često putuju.

Koja je bila motivacija da lansiraš aplikaciju?

- Kao čovek koji stalno teži tome da stvori neke nove proizvode bazirane na web-u, pa u krajnjem slučaju i kao čovek koji je pre dvadesetak godina podigao vrlo uspešan portal i prodao ga za sedmocifrenu sumu i potom kao direktor digitalnih sadržaja u jednoj, tada najvećoj regionalnoj izdavačkoj kući, podigao još nekoliko portala, uvek sam znao da ću jednoga dana imati i svoju globalnu aplikaciju. S obzirom na to da sam se okrenuo putovanjima, bilo je jasno da aplikacija mora imati neke veze s putovanjima. S vremenom se nekako samo od sebe nametnulo da ta aplikacija mora biti aplikacija za povezivanje na internet, jer sam se stalno susretao s problemom povezivanja. To je naročito došlo do izražaja na putovanju zapadnom Afrikom, kad sam kopnenim putem prelazio granice, od Senegala pa državu za državom sve do Obale Slonovače.

Imao sam problem gde da uopšte pronađem mesto gde ću kupiti SIM karticu, a i tada je taj internet često znao da bude jako loš. Zato sam odlučio da ću imati svoju eSIM aplikaciju, koju mogu napraviti tačno onako kako mi odgovara, dakle, da bude jednostavna za korišćenje, da je internet veza pouzdana i najvažnije - da mogu odmah da se povežem na internet čim sam ušao u državu. Jer upravo tu, na granici, ako ne putujete "all inclusive" i niko vas ne skuplja na aerodromu s vašim imenom ispisanim na nekom kartonu, zapravo ste prepušteni sebi i svome snalaženju – kojim prevoznim sredstvom dalje? Koji smeštaj? Koje su opcije? Trebaju vam informacije, treba vam  onlajn-mape, treba vam sve što je lako i brzo dostupno na – internetu.

Dakle, treba vam internet. Odmah. Često sam bio prisiljen da tražim gde mogu da kupim fizičku SIM karticu. Onda bi usledilo vađenje moje SIM kartice iz telefona, da bih stavio kupljenu, a s vremenom sam počeo nositi i dva telefona, zbog toga da ne moram stalno vaditi svoju karticu. Puno je to petljanja. Zato je eSIM aplikacija za kupovanje mobilnh podataka koji je odmah dostupan čim negde sletim ili prođem granicu bila upravo ono što je trebalo da napravim - govori Kristijan.

Kristijan Iličić Foto: Kristijan Iličić

Kako je nastala aplikacija i koliko vas radi na tome?

On navodi da se na putovanju u Dubaiju našao u krugu ljudi koji se bave raznim posloima, sa kojima je ušao spontano u razgovor. Onda je Kristijan počeo da priča o svojim problemima sa povezivanjem. Oni su imali želju da, pored svojih primarnih poslova, započnu nekakav projekat, a kako Kristijan otkriva, na umu im je bila i aplikacija.

- U tom smo razgovoru nekako spontano došli do toga da bi zapravo bilo dobro da se, svi koji smo za tim stolom, okupimo oko te priče i da to bude upravo aplikacija za putnike. Kako je meni najveći problem bio povezivanje, odlučili smo da to bude aplikacija preko koje će se moći kupovati mobilni podaci. To se tržište već počelo razvijati i smatrali smo da je pravo vreme da se i mi tu uključimo i pokušamo pozicionirati aplikacijom koja će biti s jedne strane izrazito laka za korištenje, a s druge strane će jamčiti kvalitetu internet-veze i nuditi veliku količinu država i destinacija.

Odlučili smo da osnujemo tvrtku u Dubaiju s ciljem da napravimo pomak na tom tržištu i tako je rođena eSIM aplikacija Lyntel kojom želimo promeniti iskustvo putovanja.

Naša je vizija sve koji putuju širom sveta obezbediti kvalitetnim i lako dostupnim internetom i tako svako putovanje učiniti jednostavnijim i lakšim.

Lyntel su uz mene osnovala još trojica profesionalaca različitih profila. Tu je Hasan, koji je zadužen za komercijalni deo, Anes – zadužen za development i Mohamed – zadužen za product management i connectivity.  Već smo u samom početku uspeli proširiti svoj tim na talentovane programere, marketinške stručnjake i dizajnere, pa na aplikaciji Lyntel trenutno radi 10 pojedinaca iz Dubaija, Jordana, Hrvatske, Bosne i Srbije.

Svi smo predani tome da neprekidno usavršavamo i poboljšavamo Lyntel, kako bismo putnicima širom sveta pružili konstantnu povezanost i pogodnost tokom njihovih putovanja.

Koji je bio najveći izazov u razvoju aplikacije?

Jedan od značajnih izazova s kojima smo se susreli bilo je osigurati da aplikacija Lyntel bude jednostavna za upotrebu i da bude prilagođena korisniku. Nameravali smo minimalizovanje broja klikova kako biste izvršili određenu radnju i time korisnicima olakšati upravljanje aplikacijom.

Osim toga, bilo je potrebno savladati složenost eSIM tehnologije, a trebalo je i sklopiti i partnerstvo s globalnim pružateljima telekomunikacijskih usluga. Morali smo osigurati da naša aplikacija može sigurno isporučiti eSIM kartice korisnicima za instalaciju i omogućiti pouzdanu povezanost korisnicima gde god putovali. Dali smo si zadatak da osiguramo najviši kvalitet Interneta na tržištu, a u većini slučajeva za to smo morali kompenzovati cenu, pa smo zarad niže cene prednost dali kvalitetu Interneta.

Izazov nam je bio i uskladiti sve s telekomunikacijskim propisima i standardima u različitim zemljama. Morali smo odgovoriti regulatornim zahtevima kako bismo osigurali da Lyntel posluje zakonito i sigurno na svakom tržištu na kojem poslujemo. Uprkos tim izazovima, a brojnim drugim izazovima s kojima se i sada suočavamo, predanost, stručnost i duh suradnje našeg tima omogućili su nam da prevladamo prepreke i konstantno radimo na poboljšanju aplikacije.

Kristijan Iličić Foto: Kristijan Iličić

Šta vas uopšteno čini drugačijima na tržištu?

Lyntel se od konkurencije razlikuje po nekoliko ključnih aspekata. Prvo, naš primarni fokus je na korisničkom iskustvu i to je prioritet broj jedan. Još nismo tamo gde bismo želeli da budemo, ali to je naš glavni fokus. Prioritet nam je jednostavnost i lakoća korišćenja, osiguravajući da putnici mogu neometano aktivirati i koristiti podatke putem naše aplikacije.

Aplikacija Lyntel omogućuje korišćenje samo jednog eSIM-a, koji korisnicima omogućuje neprimetno prebacivanje između planova za sve zemlje, nudeći širok raspon planova prilagođenih određenim odredištima. Sledeći mesec takođe predstavljamo pakete s neograničenim podacima, dodatno proširujući našu ponudu kako bismo zadovoljili potrebe svih vrsta putnika. Naš fokus je na 5G kad god je to moguće.

Osim toga, namera nam je Lyntel transformirati u više od same internetske i aplikacije mobilnih podataka — on će biti najbolji saputnik na putovanju. U nadolazećim mesecima korisnici mogu očekivati nove značajne promene i mogućnosti poput saveta za putovanja, lokalnih preporuka i integracije s popularnim aplikacijama za putovanja. Povrh svega, Lyntel podržava deljenje WiFi hotspota s ugrađenim sigurnosnim mogućnostima, eliminišući potrebu za VPN-ovima i osiguravajući sigurnu povezanost u pokretu - govori Kristijan.

Koji su planovu za budućnost aplikacije?

Lyntel ima ambiciozne planove za razvoj izvan standardnog eSIM pružatelja, te ima cilj da postane vrhunska aplikacija za putovanja. Ceo tim posvećen je poboljšanju iskustva putovanja integracijom novih mogućnosti i usluga koje zadovoljavaju potrebe modernih putnika, tvrdi Kristijan.

- Jedna od naših nadolazećih inicijativa je uvođenje neograničenih paketa podataka, koji korisnicima pružaju više fleksibilnosti i slobode tokom putovanja u inostranstvo. Ovaj će dodatak dopuniti naš postojeći raspon mobilnih podataka i planova i dodatno učvrstiti Lyntel kao preferirani izbor za putnike koji traže povezivanje bez muke.

Takođe, u već sledećem mesecu uvešćemo preko novih 50 država i destinacija. Uz proširenje naše ponude podatkovnih planova i uvođenje više zemalja, aktivno razvijamo novitete koji Lyntel pretvaraju u sveobuhvatan alat za putovanja. To uključuje i već spomenute savete za putovanja, lokalne preporuke u različitim državama, ekskluzivne partnerske popuste i još mnogo toga. Želimo osnažiti naše korisnike vrednim resursima i informacijama koji poboljšavaju svaki aspekt njihova putovanja. Stvaranjem strateških partnerstava, cilj nam je stvoriti mrežu usluga koje obogaćuju ukupno iskustvo putovanja i pozicioniraju Lyntel kao nezamjenjivog saputnika za putnike širom sveta. Naša je dugoročna vizija redefinisati način na koji se putnici povezuju i istražuju svet, koristeći tehnologiju za poticanje besprekornih, personalizovanih i nezaboravnih iskustava putovanja - odgovara Kristijan Iličić.

eSIM aplikaciju Lyntel možete skinuti na linku http://lyntel.io/e-sim koji odmah vodi na onlajn prodavnicu vašeg uređaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja