• 4

Vreme čitanja: oko 7 min.

Letovanje 2024: Španija ili Italija?

A. V.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Planiranje letovanja može biti izazovno, posebno kada birate između dve fantastične destinacije kao što su Španija i Italija. Obe zemlje nude bogatu kulturu, prelepe plaže, izvrsnu hranu i mnoštvo atrakcija

  • 4
Sicilija Foto: Promo/ Uroš Kostić

U ovom tekstu istražićemo ključne aspekte letovanja u Španiji i Italiji kako bismo vam pomogli da donesete najbolju odluku za vaš sledeći odmor.

Kulturna i istorijska bogatstva

Španija

Španija je zemlja sa bogatom istorijom i raznolikom kulturom. Gradovi poput Barselone, Madrida i Sevilje nude fascinantne arhitektonske spomenike, muzeje i galerije. Barselona je dom slavne Sagrada Familia, dela čuvenog arhitekte Antonija Gaudija, dok Madrid nudi Kraljevsku palatu i umetnički muzej Prado, jedan od najvažnijih umetničkih muzeja na svetu.

Italija

Italija je sinonim za istoriju i kulturu. Rim, Firenca i Venecija su samo neki od gradova koji mame turiste iz celog sveta. Rim je poznat po Koloseumu, antičkim građevinama i Vatikanu, dok Firenca impresionira sa svojim renesansnim umetničkim delima i arhitekturom. Venecija, sa svojim kanalima i gondolama, pruža jedinstven doživljaj i romantičnu atmosferu.

Sicilija Foto: Promo/ Uroš Kostić

Plaže i prirodne lepote

Španija

Španija je poznata po svojim prelepim plažama duž obala Sredozemnog mora i Atlantskog okeana. Kosta Brava i Kosta del Sol su najpopularnije destinacije za ljubitelje sunca i mora. Zatim su tu Kanarska ostrva, poput Tenerifa i Gran Kanarije koje nude spektakularne okeanske plaže. Takođe, da ne zaboravimo, Baleari tj balearska ostrva Majorka i Menorka kao najveća i najpopularnija od ove ostrvske grupe. Za kraj ostavljamo Ibicu, ostrvo dobre zabave i uživanja.

Majorka Foto: Promo/ Uroš Kostić

Predlažemo letovanje na Majorci: Biser Mediterana

Majorka, najveće ostrvo u španskom arhipelagu Baleari, predstavlja savršenu destinaciju za letovanje. Sa svojim prelepim plažama, raznovrsnom gastronomijom i brojnim mogućnostima za avanture, Majorka privlači turiste svih uzrasta i interesovanja. Uputi ćemo vas kroz najzanimljivije aspekte letovanja na ovom čarobnom ostrvu.

Jedna od glavnih atrakcija Majorke su njene spektakularne plaže. Plaža Es Trenc, poznata po belom pesku i plavoj tirkiznoj vodi, često se naziva "karipskom plažom Mediterana". Ova prirodna oaza duga je oko 2 kilometra i idealna je za one koji traže mirno mesto za opuštanje i uživanje u suncu.

Za ljubitelje aktivnosti na vodi, plaža Playa de Palma je odličan izbor. Ova plaža nudi širok spektar sportova na vodi, od vožnje na dasci do paraglajdinga. Takođe, duž plaže se prostire šetalište sa brojnim barovima, restoranima i prodavnicama, što je čini savršenom za porodice.

Foto: Promo/ Uroš Kostić

Kada je reč o hrani, Majorka nudi nezaboravna gastronomska iskustva. Ostrvo je poznato po svojim lokalnim specijalitetima kao što su "sobrasada" – tradicionalna kobasica od svinjetine, začinjena paprikom, i "ensaimada" – slatko pecivo koje se često puni kremom ili čokoladom.

Bilo da putujete sa porodicom, prijateljima ili sami, Majorka će vam pružiti nezaboravne trenutke i stvoriti želju da se vratite ponovo.

Pored Majorke, predlažemo i letovanje u Malagi odnosno na obali zvana Costa del Sol. U gradu se nalazi peščana plaža La Malagueta, duga oko 2km. U Malagi možete posetiti fascinantne istorijske znamenitosti poput Alkazabe, maurske tvrđave s prekrasnim pogledom na grad. Ljubitelji umetnosti neće biti razočarani jer je Malaga rodni grad Pabla Pikasa, a njegov muzej je nezaobilazna atrakcija. Ukoliko želite pobeći od gradske vreve tu su i manja mesta Toremolinos i Benalmadena.

Costa del sol Foto: Promo/ Uroš Kostić

Italija takođe ima predivne plaže, posebno u regionima kao što su obala Amalfi, Sardinija i Sicilija. Amalfi obala je poznata po svojim strmim liticama i slikovitim selima, dok Sardinija i Sicilija nude kristalno čisto more i bele peskovite plaže.

Predlažemo Letovanje na Siciliji: Rajsko ostrvo za sve generacije

Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru i pravi je dragulj Italije. Svojim prelepim plažama i bogatom istorijom, Sicilija je idealno mesto za letovanje za sve generacije. Probaćemo da vam približimo sve što možete doživeti na ovom čarobnom ostrvu, od istorijskih znamenitosti do skrivenih plaža i kulinarskih užitaka.

Sicilija je poznata po svojim prelepim plažama koje oduzimaju dah. Jedna od najpoznatijih plaža je Mondello, koja se nalazi u blizini glavnog grada Palerma. Sa svojim belim peskom i tirkiznom vodom, Mondello je idealno mesto za sunčanje i plivanje. Još jedna popularna destinacija je plaža San Vito Lo Capo, koja se često svrstava među najlepše plaže u Italiji. Ova plaža je poznata po svom finom pesku i kristalno čistoj vodi, a idealna je za porodične izlete.

Foto: Promo/ Uroš Kostić

Za one koji traže mirnije i manje turističke plaže, preporučujemo plažu Cala Rossa na Favignani, malom ostrvu u blizini Sicilije. Cala Rossa je poznata po svojim spektakularnim liticama i čistoj vodi, idealnoj za ronjenje i istraživanje morskog sveta.

Sicilija je bogata istorijom koja datira hiljadama godina unazad. Jedan od najimpresivnijih istorijskih spomenika je Dolina hramova u Agrigentu. Ovaj arheološki lokalitet sadrži ostatke grčkih hramova iz 5. veka pre nove ere i predstavlja jedno od najvažnijih antičkih nalazišta na svetu.

Nijedno letovanje nije kompletno bez uživanja u lokalnoj kuhinji. Sicilijanska kuhinja je spoj različitih kultura koje su tokom vekova ostavile svoj trag na ostrvu. Posebno su poznate sicilijanske paste, kao što je pasta alla Norma i kanole (Cannoli), hrskave rolne punjene slatkim ricotta sirom.

Sa svojim prijateljskim lokalnim stanovništvom i jedinstvenom atmosferom, ovo ostrvo će vas sigurno očarati i ostaviti vam nezaboravne uspomene. Planirajte svoje sledeće letovanje na Siciliji i doživite sve što ovo predivno ostrvo nudi.

Sicilija Foto: Promo/ Uroš Kostić

Gastronomija

Španija

Španska kuhinja je raznolika i bogata ukusima. Tapas, paelja i sangrija su samo neki od specijaliteta koje morate probati. Tapas su male porcije raznih jela koje se služe kao predjela ili užina, dok je paelja tradicionalno jelo od pirinča sa morskim plodovima ili mesom. Sangrija, osvežavajući napitak od vina i voća, savršeno upotpunjuje špansku gastronomiju. Španski pršut je delikates koji takođe morate probati.

Italija

Italijanska kuhinja je svetski poznata i obožavana. Pica, pasta i gelato su nezaobilazni delovi skoro svakog obroka u Italiji. Svaka regija ima svoje specijalitete, pa tako u Napulju možete probati autentičnu napolitansku picu, dok je Bolonja poznata po svojoj tagliatelle al ragù (bolonjez sos). Italijanski deserti, kao što su tiramisu i panna cotta, pružiće vam nezaboravno gastronomsko iskustvo. Italijanski sirevi praktično zahtevaju poseban članak i opis.

Saveti za porodice

Španija

Španija je odlična destinacija za porodični odmor. Gradovi kao što su Valensija, sa svojim Okeanografskim akvarijumom i Bioparc zoološkim vrtom, nude mnoštvo aktivnosti za decu. PortAventura World, tematski park nedaleko od Barselone, pruža zabavu za celu porodicu. Tu je takođe i Andaluzija, predeo bogat sjajnim peščanim plažama i čarobnim gradovima poput Sevilje, Marbelje, Malage, Granade, Mihasa i Ronde.

Andaluzija Foto: Promo/ Uroš Kostić

Italija

Italija takođe nudi brojne aktivnosti za porodice. Gardaland, najveći tematski park u Italiji, smešten je u blizini jezera Garda i nudi raznovrsne atrakcije za decu svih uzrasta. Rimini, popularno letovalište na jadranskoj obali, nudi akvaparkove i zabavne parkove koji će oduševiti najmlađe. Letovanje na Siciliji je išak nešto posebno. Ukoliko sanjate o autentičnoj Siciliji potrebno je letovati u mestima kao što su Palermo, Ćefalu, Mondelo. Za trunku komercijalnije ali i komfornije je u mestima poput Đardini Naksosa.

Praktični saveti za putovanje

Španija

  • Vreme posete: Zbog prijatnih temperatura i geografske pozicije u Španiji možete letovati već od kraja maja meseca pa sve do kraja oktobra.
  • Prevoz: Španija ima dobro razvijen javni prevoz, uključujući brze vozove (AVE) koji povezuju veće gradove. Avio prevoz je takođe vrhunski organizovan. Direktni letovi iz Beograda idu do Barselone, Madrida, Malage, Valensije i Majorke.
  • Jezička barijera: Iako se u turističkim oblastima često govori engleski, korisno je naučiti nekoliko osnovnih fraza na španskom posebno u vezi ishrane i saobraćaja.
  • Lokalni festivali: Pre polaska proverite da li se baš u tom mestu održava neki od lokalnih festivala.
  • Istražite različite regije: Svaka regija u Španiji ima svoje jedinstvene karakteristike. Istražite baskijski deo na severu, sa svojim jedinstvenim jezikom i kuhinjom, ili uživajte u andaluzijskim gradovima kao što su Sevilja i Kordoba, poznatim po flamenko muzici i plesu ali i mavarskoj kulturi.
Majorka Foto: Promo/ Uroš Kostić

Italija

  • Vreme posete: Sever Italije kao što je npr Rimini je najbolje posetiti kao i ostatak Jadrana, od sredine juna do 10. septembra. U južnijim delovima Italije sezona je značajnije duža.
  • Prevoz: Italija ima efikasan sistem vozova koji povezuju velike gradove, ali iznajmljivanje automobila može biti korisno za istraživanje ruralnih oblasti. Što se tiče avio saobraćaja, iz Beograda postoje letovi do: Rima, Milana, Venecije, Palerma i Katanije.
  • Naučite osnovne italijanske fraze: Verovatno ćete se iznenaditi koliko reči i fraza poznajete. Engleski je rasprostranjen u turističkim oblastima, ali je uvek dobro znati nekoliko osnovnih fraza na italijanskom.
  • Planirajte posete znamenitostima unapred: Italija je bogata istorijskim i kulturnim znamenitostima poput Koloseuma u Rimu i Duoma u Firenci. Kupite ulaznice unapred kako biste izbegli duge redove i uštedeli vreme.
  • Italijani vole gužvu. Obratite pažnju na ovaj detalj kako se ne bi neprijatno iznenadili manjkom ličnog prostora na plaži.
  • Izbor obale: Italija nudi različite obale, od Amalfi obale s luksuznim mestima kao što su Positano i Ravello, do rustičnijih plaža na Siciliji i Sardiniji. Istražite šta svaka regija nudi pre nego što odlučite da rezervišete svoje letovanje.

Izbor između Španije i Italije za letovanje zavisi od vašeg ukusa i interesa. Pokušali smo da vam približimo obe destinacije i bar za trunku olakšamo izbor. Dream Land agencija vam pruža potpunu podršku savetima i kvalitetnim aranžmanima. Bez obzira koju destinaciju odaberete, možete biti sigurni da će vaš odmor biti ispunjen nezaboravnim iskustvima i uspomenama.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • angelina

    4. jun 2024. | 12:56

    Majorka bi bila možda izbor, tek počinjem da gledam aranžmane i nadam se da će charter letovi za grupe biti povoljni ka Španiji.

    Podelite komentar

  • Nenad

    4. jun 2024. | 11:33

    Prelepa je Španija, bio pre 5 godina ali planiram ponovo. Možda već ovo leto.

    Podelite komentar

  • Neko

    4. jun 2024. | 14:58

    Ni Španija ni Italija! Ove godine Zanzibar,a prošle Korzika.

    Podelite komentar