• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U najmanjem gradu u Španiji živi svega 300 meštana, a automobili su zabranjeni

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skriveni dragulj Španije

  • 0
Frias Foto: Shutterstock

Španija je blago Evrope, jedna od opravdano najposećenijih destinacija u Evropi, od juga do severa - ne postoji pogrešan smer koji možete odabrati za vaše naredno putovanje. Među najtraženijima su svakako Barselona i Madrid, ali da li ste znali da ova država krije mnoge manje poznate, a podjednako jedinstvene gradove?

Turisti često zanemaruju najmanji grad u Španiji - uprkos njegovim impresivnim karakteristikama. Frias, smešten u provinciji Burgos, udaljen je manje od dva sata od Bilbaa na severu Španije. Iako je grad, u njemu živi manje od 300 meštana. Ovaj fenomen datira iz 15. veka, kada je tadašnji kralj Huan II od Kastilje dao ovoj oblasti titulu grada.

Najbolji pogledi prostiru se iz zamka izgrađenog u 10. veku - zamku vojvode od Frijasa. Gleda na stenu La Muela i španski krajolik, ulaznice koštaju samo 2 evra, a za decu su besplatne. Ostale atrakcije uključuju Iglesia de San Vicente Martir (katoličku crkvu), kao i mali park Alfonsa VIII. Jedna od neobičnijih je Fuente de las Tejas, fontana sagrađena na zidu koja stvara muzičke zvuke kada voda teče duž pločica.

Zbog svoje veličine, automobili su zabranjeni jer su putevi preuski da bi moglo bezbedno da se vozi. Umesto toga, turisti mogu da parkiraju van grada i šetaju uskim, kaldrmisanim ulicama koje su obložene biljkama i čudnim kućama.

Najbolji način da dođete do Frijasa je da letite za Bilbao, dvosatnim letovima, a zatim vozite oko 1 sat i 30 minuta. Ako ne volite letenje, možete krenuti i trajektom od Portsmuta do Bilbaa, ali putovanje trajektom traje oko 32 sata, prenosi "news.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kapetan Dimitris Giovanos pozdravlja naš portal i to na srpskom jeziku!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja