• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Geografski centar naše zemlje nalazi se nedaleko od jednog šumadijskog grada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selo Drača udaljeno je oko osam kilometara od grada Kragujevca, koji se smatra centrom Šumadijskog upravog okruga

  • 0
Grad Kragujevac panorama Kragujevac / Foto: Shutterstock

U Kragujevačkoj kotlini, kroz koju protiče reka Lepenica, na području Šumadije, nalazi se grad koji je ne samo sedište čitavog upravog okruga, nego i vrlo značajan u istorijskom smislu. Dobro je poznato da je u vreme postojanja Kneževine Srbije upravo Kragujevac bio glavni grad.

Smešten na obalama reke Lepenice, ovaj šumadijski grad zauzima oko 835 kvadratnih kilometara površine. Oko 140 kilometara ga deli od glavnog grada Srbije, dok je od Niša Kragujevac udaljen oko 150 kilometara.

Selo Drača udaljeno je oko osam kilometara od grada Kragujevca, koji se smatra centrom Šumadijskog upravog okruga. Do tog sela se stiže kada se iz prve prestonice srpske kneževine krene u pravcu severozapada. Upravo u tom šumadijskom selu je i geografski centar naše zemlje, navedeno je na zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Kragujevac kovid bolnica korona panorama Foto: Shutterstock

Četvrti grad po veličini

Pored toga što je značajan administrativni, ekonomski, obrazovni i kulturni centar čitave Šumadije, Kragujevac se nalazi i na visokom, četvrtom mestu u našoj zemlji po površini koju zauzima.

Prosečna nadmorska visina na kojoj se nalazi grad je 180 metara.

I baš zbog pozicije koju zauzima, ali i izuzetno bogate istorije, Kragujevac je interesantan i u turističkom smislu.

Kragujevac panorama Foto: Mateja Beljan

Milošev trag u Kragujevcu

Ako se ima na umu podatak da je Kragujevac bio proglašen prestonicom u vreme postojanja Kneževine Srbije, trebalo bi da bude jasnije i koliki je to značaj imalo na razvoj ovog šumadijskog grada.

O tome i dan-danas svedoče mnoga zdanja iz tog perioda.

Jedno od njih je, sasvim sigurno i crkva, među Kragujevčanima poznata kao Stara crkva. U crkvenoj porti se nalazi i spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu prvog Ustava naše zemlje, a upravo tu je i najviši državni akt obnarodovan.

Zanimljivo je pomenuti da, iako je kasnije Beograd proglašen prestonicom, knez Miloš sva zasedanja tadašnje skupštine organizuje upravo u Kragujevcu.

Šumarice Foto: Mateja Beljan

Kompleks koji nosi naziv „Milošev venac“ vrlo je značajan i u istorijskom i u turističkom smislu. Naime, upravo građevine koje su deo tog kompleksa mogu da posvedoče o istorijskom značaju koji je grad imao. Uz već pomenutu Staru crkvu, deo ovog kompleksa je i Spomenik palim Šumadincima, koji je podignut 1932. godine.

Kuća u kojoj je živeo dvorski upravitelj, po imenu Sima Milosavljević Paštrmac poznata je kao Amidžin konak. Kako je navedeno na sajtu grada, upravo to zdanje se smatra jedinim preostalim delom nekadašnjeg konaka kneza Miloša iz prvih decenija 19. veka.

Iako se danas u njemu nalazi Narodni muzej, nekada je to zdanje koristio sin kneza Miloša. Konak kneza Mihaila u Kragujevcu podignut je 1860. godine.

Kragujevac panorama Foto: Shutterstock

U zdanju u kome je u drugoj polovini 19. veka funkcionisala livnica danas se nalazi Muzej „Stara livnica“. Postavka tog kragujevačkog muzeja nudi priliku posetiocima da se bolje upoznaju sa industrijskom proizvodnjom u našoj zemlji.

Pravi javni akvarijum

Po mnogo čemu je ovaj šumadijski grad bio prvi u Srbiji. Zato i ne čudi što se baš Kragujevac može pohvaliti i prvim javim akvarijumom u celoj zemlji.

Pred sam kraj prošlog veka, 1999. godine je akvarijum osnovan. Više od čak šest stotina što biljnih, što životinjskih vrsta koje su deo vodenih ekosistema čitave zemlje, mogu se videti u Akvarijumu „Kragujevac“, kako glasi njegov pun naziv.

Svakako da prilikom posete ovom gradu ne treba propustiti ni obilazak Šumarica, odnosno Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ i pokloniti se senima stradalih tokom Drugog svetskog rata. Pored toga što su Šumarice značajne u istorijskom smislu, zbog postojanja veštačkog jezera uglavnom, važe za jedno od omiljenih izletišta lokalnog stanovništva, ali i onih koji posećuju Kragujevac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo 4. Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja