• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dani borovnice" u srcu Mačve, u čast zdravih, plavih bobica

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nedelju u Prnjavoru će sve biti u znaku borovnice i već od devet časova spremno za posetioce

  • 0
Dani borovnice Foto: Neške

Borovnica je osvojila mačvanske njive i uzgaja se na nekoliko plantaža površine više desetina hektara, što je dovoljan razlog za okupljanje proizvođača, berača, stanovnika ovog kraja i gostiju na manifestaciji "Dani borovnice" u subotu i nedelju, u mestu Prnjavor kod Šapca.

Iz Udruženja građana "Artvizija" i Tim radija, koji prvi put organizuju ovu manifestaciju, najavili su interesantne sadržaje - od upoznavanja sa tehnologijom proizvodnje borovnice do promocije zdrave hrane i uživanja u slasti plavih bobica.

- Pozvani su svi koji vole borovnice, a Šapčanima i gostima našeg grada specijalnu pozivnicu ćemo uputiti u subotu u Gospodar Jevremovoj ulici, tako što će devojke obučene u mačvansku narodnu nošnju deliti slatke plodove borovnica sa jedne plantaže u Ribarima. Istog dana će svi koji budu zainteresovani imati priliku da sa nama krenu na izlet u prirodu i posete jednu plantažu - kaže Sara Kojić iz Udruženja "Artvizija".

U nedelju u Prnjavoru će sve biti u znaku borovnice i već od devet časova spremno za posetioce, naročito sladokusce koji će uz jutarnju kafu uživati u ukusima specijaliteta sa borovnicama.

- Domaćice iz ovog kraja pripremiće brojne specijalitete od bobica borovnice: pite, kolače, džemove, slatka, sokove, sirupe, sladoled. Sve će moći će da se degustira i ponese kući. Naravno biće i svežih, tek ubranih borovnica, pa će ovaj bazar biti svojevrsna promocija zdrave hrane - istakla je Kojić.

Zelenoplava polja zrelih borovnica bila su inspiracija i umetnicima. Kako je fotograf Neške objektivom svog fotoaparata doživeo jedan dan na plantaži borovnice gosti manifestacije će videti na izložbi fotografija u galeriji Doma kulture u Prnjavoru.

Na platou ispred Doma kulture odvijaće se i zabavni program uz zvuke harmonike maestra Zorana Danilovića Krpice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na Jagnjijadi i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja