• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri planinska vrha približno iste visine zaslužna su za naziv ove planine u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno ove planine, tačnije u jednom proseku nalazi se i Bogutovačka banja

  • 0
Planina Troglav Foto: RINA

Iako je zvanično Kom najviši vrh planine Troglav, budući da se nalazi na nadmorskoj visini od 1.178 metara, za nastanak naziva ove planine zaslužna su i druga dva vrha. Na nadmorskoj visini od 1.150 metara uzdiže se vrh Pavlovska livada, dok se vrh Bučje, treći vrh Troglava nalazi na 1.084 metra iznad nivoa mora.

Pretpostavka je da naziv planine Troglav potiče upravo zbog ova tri vrha.

Ipak, postoji i tumačenje, koje navodi Planinarski savez Srbije, a prema kome je bog ratnika, u koga su verovali slovenski narodi u prethrišćanskom periodu, Triglav ili Troglav, zapravo zaslužan za naziv ove planine.

No, bilo kako bilo, nema sumnje da je u pitanju planina posve neobičnog izgleda, ali i naziva.

Planina Troglav Foto: RINA

Okružena trima rekama

Izuzev doline reke Ibar, planinu čija je maksimalna dužina deset kilometara, okružuju i doline reka Borošnica i Lopatnica, ističe „Srbijapodlupom“.

Podno ove planine, tačnije u jednom proseku se nalazi i Bogutovačka banja.

Osim planine Stolovi, Troglav okružuje i planina Čemerno, sa kojom je i povezana grebenom.

Izuzetna staza za treking

Budući da je većim delom pod šumom i da se može slobodno okarakterisati kao područje gotovo netaknute prirode, tim pre što u turističkom smislu nije naročito rabljena, planina Troglav posebno je atraktivna za ljubitelje pešačenja.

Planina Troglav Foto: RINA

Upravo na ovoj planini u zapadnom delu naše zemlje nalazi se i jedna od interesantnijih planinskih staza, koja je idealna za ljubitelje trekinga.

Ukupna dužina treking staze na Troglavu iznosi 17 kilometara, a ljubiteljima pešačenja nudi mogućnost uživanja ne samo u ovoj aktivnosti, već i u predelima gotovo netaknute prirode, ali i u fantastičnim vidikovcima.

Na nadmorskoj visini od 280 metara nalazi se početak treking staze na Troglavu. Budući da se pruža i preko Koma, koji je najviši vrh Troglava i nalazi se na 1.178 metara nadmroske visine, to znači da će posetioci imati prilike da savladaju visinsku razliku od gotovo devet stotina metara.

Na području grebena, koji i povezuje tri vrha Troglava nalaze se neki od najlepših vidikovaca na području zapadne Srbije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja