• 6

Vreme čitanja: oko 7 min.

Gužve na ulasku u Solun, krađe automobila, cene hrane i ležaljki: Saveti Radmila Belića za letovanje u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 7 min.

Odlazak na Halkidiki, tačnije na Kasandru i Sitoniju, sada je malo otežan

  • 6

Iako se možda čini da je letovanje u Grčkoj nešto što je dobro provereno i da nema mesta iznenađenjima, pogotovu ako se oslanjate na iskustva iz mnoštva "Fejsbuk" grupa, ne bi bilo loše da ispratite savete koje daje Radmilo Belić, sada već čuveni Srbin iz Atine, koji svoje sunarodnike svake godine blagovremeno obavesti o situaciji u grčkim letovalištima.

Neophodna dokumentacija

Što se tiče dokumentacije koju vozači treba da poseduju sa sobom, to su naravno pasoši, o čijem datumu isteka treba voditi računa - moraju da budu važeći minimum 90 dana od datuma planiranog povratka u našu zemlju.

Ne bi bilo loše ni da se uverite da vam i dalje važe vozačka i saobraćajna, a Radmilo skreće pažnju na važne dodatne stvari.

- Ukoliko putnici idu preko Severne Makedonije, onda im treba i zeleni karton koji je isplatljivije da uzmu kod svog osiguranja, nego da plaćaju na ulazu u Severnu Makedoniju. Za one koji voze tuđe automobile, potrebno je da imaju međunarodno ovlašćenje za upravljanjem tuđim vozilom u inostranstvu. Ovaj dokument se vadi u AMSS i zove se žuti karton. Ovo naravno ne važi ako se vlasnik vozila nalazi u istom - objašnjava Belić.

Gorivo

S obzirom na to da naši putnici vrlo dobro znaju da je gorivo u Severnoj Makedoniji jeftinije, i da godinama praktikuju punjenje rezorvoara tokom prolaska kroz ovu zemlju, hteli smo da sa Radmilom proverimo kakva je situacija u Grčkoj, gde je najjeftinije, ukoliko iz bilo kog razloga turistima ono ponestane.

- Pitanje oko goriva je relativno. Dakle, u Severnoj Makedonije ono je jeftinije i od goriva u Srbiji kao i od goriva u Grčkoj. Što se tiče cena goriva u Grčkoj, to se menja, a ono što je činjenica je da je najjeftinije u Atini i u Solunu, a da je najskuplje na auto-putevima i na ostrvima. Ako se porede grčke cene sa cenama u Srbiji, onda je bezoolovni benzin skuplji nego u Srbiji, dok je dizel ili slične cene ili jeftiniji.

Gužva u saobraćaju na ulasku u Solun

- Put do Soluna od granice nije u dobrom stanju. Ovom putu je potrebna rekonstrukcija jer ima dosta oštećenja. Zato neka vozači ne voze velikim brzinama, jer taj deo, srećom, nije veliki. Inače odlazak na Halkidiki, tačnije na Kasandru i Sitoniju sada je malo otežan. Razlog je zato što se u potpunosti renovira obilazni put oko Soluna, a ime ovog projekta se zove "Flyover". Ovo podrazumeva potpunu rekonstrukciju postojećeg puta, s tim što se pored postojećeg gradi i put iznad njega, na kome će biti zabranjema vožnja teretnim vozilima. Kada se to bude završilo, značajno će rastereti gužve u Solunu i njegovoj regiji - počeo je Radmilo priču o ovome kako bi naše turiste uputio u situaciju, a onda dao i konkretne savete.

Solun, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

- Dakle u narednih nekoliko godina postoje dve opcije za odlazak na prva dva prsta. Jedan je obilaznicom sa radovima i mogućim začepljenjima, a drugi je da se prođe kroz industrijsku zonu čiji put bez skretanja vodi preko ulice Egnatija, koja je konačno završena sa radovima, a kraj ove velike ulice je ujedno i početak puta za Halkidiki. Za one koji idu na treći prst, Atos, njih se ovo ne dotiče jer kada skrenu na kružni put oni idu za Kavalu gde nema radova i izlaze na auto-put Egnatija. Tu sa puta skreću za Asprovaltu i prate putokaz za Stavros koji je na početku prvog prsta.

Što se tiče granica i gužvi zlatno pravilo je da se izbegavaju dani vikenda, kada su gužve najveće.

Cene ležaljki i pića na plažama, hrana u restoranima

Za one koji vole da se baškare samo na peškirima ili za one turiste koji praktikuju nošenje svojih ležaljki i suncobrana, Radmilo ima dobre vesti.

- Ležaljke i njihova cena su izgleda u Srbiji najvažniji podatak vezano za Grčku - počinje Radmilo kroz smeh, pa nastavlja:

- Ono što je novina je da je donet zakon gde se redukuje broj ležaljki na plažama, a povećava se slobodan prostor za ljude koji ne žele da ih koriste. Cena ležaljki i princip kako će funkcionisati zavisi od vlasnika istih. Da li će ih naplaćivati fiksno ili će za piće biti moguće koristiti suncobran i ležaljku, odluka je vlasnika istih. To isto važi i za cene jer je njihov raspon zaista veliki, od pristojnih cena do veoma visokih. Ono što je namera je da se taj broj redukuje jer se prošle godine u Grčkoj pojavio "pokret slobodnih peškira", koji je tražio svoje ustavno pravo, a to je da je pristup plažama slobodan za svakog građanina Grčke. Jer ako se gleda iz ugla stanovnika Grčke, u koje i ja spadam, nije svejedno da vas svaki odlazak na plažu košta papreno bez moguće alternative - pojasnio nam je Belić.

Ležaljke, plaža Foto: Pixabay

Pitanje cena po restoranima je takođe šarenoliko. Kako nam Radmilo govori, u jeftinijim restoranima cene hrane u kojoj je meso glavni obrok se kreću između 30 i 50 evra za dve osobe. Ukoliko se jede riba onda je to, podrazumeva se, skuplje.

- U marketima, za one kojima budžet ne dozvoljava ovaj luksuz, a takvih nažalost ima sve više, i to ne samo kod nas nego svuda, postoje gotova jela po povoljnim cenama i mogu da kažem da su vrlo ukusna.

Radmilova preporuka za uštedu je da se na Peloponezu mogu naći izuzetno povoljniji smeštaji u malim nekomercijalizovanim letovalištima.

"Dragonfish" na koju turisti iz godine u godinu upozoravaju

Riba dragon fish ide na peščane plaže i zakopava se u pesku i to u plićaku, potvrđuje nam Radmilo ono što smo inače saznali iz mnogobrojnih iskustava naših turista koji su imali neprijatno iskustvo.

- Na plažama gde je šljunak na njih ne možete da naiđete - ubeđen je naš sagovornik.

Dragonfish, Dragon fish, riba zmaj Foto-kolaž: Shutterstock, Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia

Sjajne lokacije za letovanje sa decom

S obzirom na to da je parovima koji u Grčku kreću sa decom 1001 stvar na umu, hteli smo da im u razgovoru sa Radmilom malo olakšamo i da saznamo koje je to mesto idealno za dečju razonodu, ali i što manju roditeljsku glavobolju.

Prva stvar kojom se roditelji vode svakako jeste blizina apartmana i najbolje plaže, kao i toga da mesto na kome se kupaju ima plićak, odnosno da ima dovoljno prostora u plićaku i da je poduži, da dete ne može baš tako lako da ode u dublju vodu.

- Ako bih birao lokaciju po mom ukusu, a da bude na severu Grčke, imao bih dva kriterijuma po kojim bih se vodio. Prvi je da nađem plaže koje su uvale jer u uvalama je uvek mirno more i drugo da budem blizu nekog mesta gde postoji bolnica. Na osnovu ova dva kriterijuma bih izabrao Kavalu i njegovu okolinu. Prvo Kavala je ozbiljan grad, pritom prelep, a u okolini od nekih 20 kilometara ima izuzetne plaže, što organizovane, što divlje od kojih većina ima plavu zastavu a more je izuzetno čisto. Dakle kombinacija divnih plaža i prelepog grada. Uz to, za ne daj Bože, postoje odlične bolnice - predlaže Radmilo svima onima koji imaju dilemu oko "idealnog letovališta".

Krađe automobila

Krađe i obijanja kola se, nažalost, sve ćešće dešavaju, a najopasnija mesta, pored Atine i Soluna su na prva dva poluostrva na Halkidikiju, Kasandri i Sitoniji.

- Ovde bih posebno upozorio vozače da urade sve kao preventivu da do ovoga ne bi došlo. Ako su u Solunu, neka koriste garaže sa čuvarima, ima ih dosta. Posebno neka obrate pažnju kada idu automobilom na Zejtinlik da uvek neko bude pored automobila, jer tamo obijaju automobile veoma često. Ako imaju novije i skuplje automobile, neka stave zaštitnu bravu.

- Takođe ne ostavljati stvari u automobilu, a novac i dokumente neka uvek imaju kod sebe. Ima dosta bandi koje operišu iz susednih zemalja, neke su bile uhvaćene iz Bugarske i Albanije. Inače, jedan od razloga krađe automobila je ilegalni transport migranata. Bilo je prošle godine dosta nađenih automobila koji su vraćeni vlasnicima.

Iskustva iz grupe su i te kako korisna

Naši turisti već godinama praktikuju da odgovore na sva pitanja mogu pronaći u "Fejsbuk" grupi "Grčka info". Tamo se rado čitaju tuđa iskustva, saveti, informacije iz dana u dan vezane za gužve na granici, traži pomoć, javlja o izgubljenom/nađenom, ali i stiču prijatelji, što Radmilo posebno želi da naglasi.

- Na kraju želim da napomenem i da pozovem sve one koji koriste društvene mreža, posebno "Fejsbuk", da ukoliko nisu, postanu članovi grupe "Grčka info". Ova grupa sada ima 280.000 članova najvećim delom iz Srbije, Severne Makedonije i Grčke. Ono što možda deluje nemoguće u današnjim turbulentinim vremenima je da ovde vlada empatija, prijateljstvo i da se članovi međusobno pomažu. Ko god ima neki problem, tu smo svi mi iz grupe da pomognemo. Prošlog leta u eri požara, poplava, kod saobraćajne nesreće našeg autobusa kod Polikastra, u traženju našeg zemljaka Radovana Jurišića pokazana je velika solidarnost svih članova. Jedino pravilo grupe je da je ovde dobrodošao pristojan svet, a za one koj žele svađu, vređanja ovde nema mesta - jasan je naš sagovornik Radmilo Belić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Stefana Meteori Grčka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • prcko

    13. jun 2024. | 15:25

    Opet kreće ista priča.Što više popljuvati Grke.Kako bi se narod odlučio za milogoru.E, pa taj film gledati nećete.Tačno znamo ko je podržao ,a ko nije rezoluciju.Ionako kod kamenjara ne idem godinama.Samo podsećam ove što su im išli.Na vreme da odustanu.A, što se Grčke tiče.Sve ovo su budalaštine 👀

    Podelite komentar

  • Pera

    13. jun 2024. | 14:19

    Koj cu u junu u Solun?!

    Podelite komentar

  • Goran

    15. jun 2024. | 11:44

    Ja sam prosao 12.06.2024 oko Soluna u 07.30h i nije bilo naznaka nikakvoj guzvi samo gas

    Podelite komentar